Първи инвестиции на Vitosha Venture и старт на акселераторската програма Vitosha ACCELERATE. Кандидатури се примемат целогодишно.

 

Първи четири компании получават финансиране от общо 5.1 млн. лв. от Vitosha Venture Partners. Финансирането е в размер от 5.1 млн. лв., от които 4.4 млн. лв. са публични средства от Фонда на фондовете, а над 700  хил. лв. са допълнително привлечен частен капитал. Сделките с четирите компании Елджой АД (Econic One), Hobo, EIRENE и Quendoo са финализирани, а в етап на договаряне са инвестиции в още 15 стартъпа, които скоро ще бъдат обявени.

Vitosha Venture Partners обявиха и първите компании, избрани за акселераторската програма Vitosha ACCELERATE. Те разработват решения в области като изкуствен интелект, финтех, гейминг, дигитални медии, здравеопазване и др. Стартъпите ще получат експертна подкрепа с редовни уъркшопи и индивидуални срещи, а на избраните за инвестиция компании в етап на ускоряване, ще бъдат предоставени и средства за развитие и растеж.

Vitosha ACCELERATE ще се провежда на етапи с продължителност от 3 месеца през целия инвестиционен период на фонда, а кандидатури за участие от стартиращи компании се приемат целогодишно през сайта на фонда.

Международният екип на Vitosha Venture Partners управлява фонд от 38 млн. лв., от които 35.6 млн. лв. са публични средства, предоставени чрез Фонда на фондовете, а останалите представляват частно съфинансиране. До края на 2023 г. фонд мениджърът ще инвестира в 116 стартиращи компании. Малки и средни предприятия на етап ускоряване могат да получат финансиране от 30 хил. до 100 хил. лв. Между 30 хил. и 2 млн. лв. ще получат по-напредналите в разработването на продукт или прототип. Кандидатстването става през сайта на Vitosha Venture Partners.