Новини

19 Юли, 2023

В 76 ДГ Сърничка като част от проекта #COMPAIR, бяха инсталирани два статични сензора от типа “Направи си сам”(DIY). Те ще измерват въздухът в стаите на децата, като целта е да се сравнят данните със сензорите, които вече се ползват там.
От вече 2 години в тези помещения има монтирано Канарче – сензор, който започва да пее като птичка при повишаването на показатели за замърсяване на въздуха.

Прочетете повече
14 Юни, 2023

Третото издание на събитието Digital4Sofia: Иновации в онлайн търговията и разплащания се проведе непосредствено преди началото на Startup World Cup Bulgaria. Конференцията беше открита в 10:00 часа от Генчо Керезов, заместник-кмет по направление „Дигитализация, иновации и икономическо развитие“ на Столична община и Любомир Атанасов, организатор на събитието и на паралелно провеждащата се Startup World Cup, на която София беше домакин.

Прочетете повече
17 Май, 2023

Асоциация за развитие на София, Столична община и ЕВРOПЕАНА обявяват хакатон “Устойчивост и социална справедливост”, чийто финал ще се проведе на живо на 8 юни 2023 г. като част от Европейския иновационен кампус.

Прочетете повече
1 Март, 2023

CREATECH SUMMIT – най-големият форум в Югоизточна Европа за иновации в творческите индустрии се провежда в София!
Огромно е развитието на креативните индустрии в София през последните години – В рамките на 10 години (2012 – 2022) оборотът на творческата икономика на София се е увеличил от 3.5 на 6.1 милиарда лева!

Прочетете повече
24 Февруари, 2023

София продължава да расте в класацията на Financial Times за привлекателност за чуждестранни инвестиции FDi Intelligence! Отново сме в топ 10 „Европейски градове и региони на бъдещето 2023/24 г.” с по-високи позиции за трета поредна година.

Прочетете повече
11 Февруари, 2023

Заедно с кмета Йорданка Фандъкова дадохме старт на изграждането на първата по рода си квантово-комуникационна мрежа в България! Реализираме проект по европейската инициатива EuroQCI, която ще изгради единна квантово-комуникационна мрежа на територията на целия Европейски съюз.

Прочетете повече
6 Февруари, 2023

За втора поредна година от сдружение “Професионална асоциация по роботика и автоматизация” (PARA) организират образователно-менторската програма PARA робо
инкубатор. Шестмесечната програма ще стартира на 6-ти март има за цел да предостави на участниците менторство, финансиране за необходим хардуер, достъп до лаборатории и специализирана апаратура, така че всеки участник да може да създаде своя работещ прототип в програмата.

Прочетете повече
26 Януари, 2023

Представители на университетите, научните организации, бизнеса, държавната и местна администрация обмениха опит и запознаха с актуалните възможности за финансиране на проекти за научни изследвания и иновации по Рамковата програма на ЕС „Хоризонт Европа“. Това стана по време на информационния ден за програмата, който се проведе в София Тех Парк.

Прочетете повече
29 Ноември, 2022

Днес в София се състоя конференцията на ИПА на тема “Изкуствен интелект, политики и управление в публичната администрация”. Заместник-кметът по дигитализацията на Столична община Генчо Керезов стана част от събитието с темата “Как изкуственият интелект променя градовете”.

Прочетете повече