WiFI4EU

 

WiFi4EU е инициатива на Европейската комисия, която цели да насърчи безплатния публичен достъп до безжичен интернет. Основен потребител са посетителите на обществени пространства като паркове, площади, обществени сгради, библиотеки, здравни центрове и музеи навсякъде в Европа.

 

Финансиране

Бюджетът на WiFi4EU е 120 милиона евро (2018-2020 г.). Общини и сдружения на общини от цяла Европа могат да кандидатстват за ваучери, предоставящи фиксирана сума от 15 000 евро на община.

Ваучерът покрива разходите за оборудване и инсталиране на най-съвременни точки за Wi-Fi достъп и се изплаща директно на изпълнителя на инфраструктурата, след като участващата община потвърди, че мрежата е напълно инсталирана и функционираща.

Общините трябва да покрият разходите за свързаност (интернет връзка) и поддръжка на оборудването за срок от най-малко 3 години.

 

 

WiFI4EU в Столичната община

През 2020 г. Столичната община получи ваучер по инициативата WiFi4EU. Градът инсталира 22 точки за безжичен достъп. Те осигуряват безплатен Wi-Fi от 100 Mbit/s в района от улица „Витошка“ (църквата „Св.Неделя“) до Националния дворец на културата и Моста на влюбените.

Устройствата се управляват и наблюдават от специализиран портал в Столичната община и могат да осигурят едновременно непрекъснато обслужване на голям брой потребители.

Когато потребителят влиза за първи път в мрежата на WiFi4EU, той трябва да се съгласи с общите условия, определени от Европейската комисия (важат за всички участващи общини). Тогава потребителят ще бъде запомнен от системата и автоматично ще бъде свързван към WiFi4EU зони, достъпни в България и цяла Европа.

КЪМ ОФИЦИАЛНИЯ УЕБСАЙТ НА ИНИЦИАТИВАТА WiFi4EU

 „Свързаност за всеки – това означава да няма значение къде живеете или колко печелите. Затова предлагаме до 2020 г. да оборудваме всяко европейско село и всеки град с безплатен безжичен интернет, достъпен в основните центрове на обществения живот.“ (Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия)

Още проекти