PARA стартира виртуален инкубатор за ученически и студентски стартъпи с разработки в роботиката и изкуствения интелект

 

PARA – Професионалната асоциация по роботика и автоматизация обяви, че планира виртуален инкубатор, насочен към хардуерни ученически и студентски стартъпи, който да подпомогне млади хора да разработят първите си роботи и свързани с изкуствен интелект решения, с които да излязат на предприемаческата сцена. Новината беше обявена от съоснователя на PARA Кристиян Михайлов в интервю в предаването Business Daily на ТВ Европа. 

Минимум 10 стартъпа по роботика и AI ще стартират обучение как да създадат свое MVP от тази есен.  Партньор в инкубатора е американска компания в областта на роботиката, която ще се включи с консултации и лекции. Интерес за подкрепят програмата са проявили и други компании. 

“Имаме гениални български деца, които просто трябва да получат идея, да им се покаже позитивен пример, да бъде захранено въображението им, за да си повярват, че идеите, които имат са качествени и те трябва и могат да ги тестват на пазара”, казва в интервюто Кристиян Михайлов. 

Друга инициатива на PARA за тази година, която до голяма степен е и индивидуална кауза на Кристиян Михайлов, е събирането на 52 български компании с 52 български училища в едночасови срещи, в които младите хора да могат да видят от първа ръка какво разработват компаниите у нас и да припознаят себе си в конкретна област, към която да се насочат. Компаниите от своя страна ще могат да създадат контакти, с които да привлекат стажанти и бъдещи млади специалисти. 

Вече над 20 училища от цялата страна и над 25 компании в области като 3D принтиране, изкуствен интелект, дронове и др. са заявили желанието си да участват в инициативата, а формата за заявяване на участие продължава да е отворена и достъпна за попълване тук.