Фондация Resonator и доброволческият екип на Air Collective получават финансиране от Общественият борд на TELUS International Bulgaria

 

Фондация Resonator и българският доброволчески екип към проекта Air Collective са сред шестте проекта със социална значимост, избрани да получат финансиране от Обществения борд на Telus International Bulgaria.

На онлайн заседание на Борда през декември членовете на управителния съвет гласуваха за социално значими проекти в помощ на общности, засегнати от COVID-19, и избраха шест проекта, които да бъдат финансирани със сума от 74 337 лв. В отворената покана са кандидатствали 98 проекта, свързани със здравеопазване, образование, околна среда и др. 

Доброволците от Air Collective адаптират маски за шнорхелинг към специализирани предпазни маски за лекарите и такива за кислородна терапия на пациентите. Проектът стартира скоро след избухването на пандемията от COVID-19 в България през март тази година и за кратко време в инициативата се включват 170 доброволци от над 25 държави.

Адаптирането на шнорхелинг маските става посредством нов вид накрайник, към който се прибавят и два броя антибактериални и антивирусни филтри за медицинския персонал. Маските за кислородна терапия включват и медицински клапан за контрол за налягането от типа PEEP и допълнителен шлаух. Материалите позволяват многократна дезинфекция с наличните в болниците методи.

Благодарение на финансирането от TELUS екипът ще подсигури още 160 медицински лица с комплекти маски, които ще намалят риска от заразяване с COVID-19 по време на ежедневната им работа. Имайки предвид лицата в пряк контакт с тях, близките и пациентите им, броят на предпазните лица ще е значително по-висок. 

Още за инициативата, за поръчки за маски или начини за доброволни дарения може да намерите тук.