София и България с втората най-посещавана национална дискусия за новата стратегия на ЕС за цифрови финанси

 

На 16 юни Българската финтех асоциация (BFA) в сътрудничество с Европейската комисия организира национална онлайн публична дискусия за новата стратегия на ЕС за цифрови финанси. С над 200 участници от финтех екосистемата в страната, местното събитие Sofia, Bulgaria – Digital Finance Outreach 2020 стана второто най-посещавано след местното събитие в Литва.

Поредицата събития Digital Finance Outreach 2020 бяха организирани в сътрудничество с държавите-членки между февруари и юни и бяха посветени на финансовите технологии и цифровите иновации във финансовия сектор и с цел изготвяне на новата стратегия на ЕС за цифрови финанси.

Събитията имаха за цел да дадат възможност на страните да споделят най-добрите практики, прилагани в местните екосистеми, но и предизвикателствата, пред които са изправени. Поредицата включи 19 национални уебинара, 8 кръгли маси и заключителна конференция, за да спомогне за по-голямо сътрудничество между различните финтех центрове в ЕС в съответствие с приоритета на Комисията при създаването на единен пазар на цифрови финанси, както и за да поиска мнението на държавите за бъдещото законодателство на Съюза за цифровите финанси. .

На националното събитие бе обсъдено как ЕС може да даде възможност на финтех компаниите да растат в рамките на единния пазар; как Съюза може да насърчава по-ориентиран към данните финансов сектор; какво може да направи ЕС за подобряването на сигурността на цифровите операции във финансовата система и др.

Като следваща стъпка, BFA ще излезе с официално изявление пред Европейската комисия относно новата стратегия на ЕС за цифрови финанси. Документът ще обобщи всички ключови точки, обсъдени по време на събитието. Позицията ще бъде публикувана скоро на уебсайта на Асоциацията.

Междувременно, може да гледате видеозаписите от всички сесии на националната дискусия за цифрови финанси тук.