Тръгва новата система за изцяло електронно кандидатстване и записване на първокласниците в София

17 Март, 2021

Кандидатстването за прием в първи клас в столичните училища минава изцяло онлайн. От края на март тази година родителите ще могат да кандидатстват и да запишат децата изцяло по електронен път през обновената система.

Родителите повече няма да чакат на опашки и отпада необходимостта от набавянето и внасянето на документи на хартия. Всички справки ще бъдат осигурени служебно по електронен път. Изключение прави единствено съдебното удостоверение за осиновено дете. Системата ще съдържа информация за свободните места в 168-те столични общински училища, които ще посрещнат около 12 000 първокласници. Тя ще показва и карта на районирането на училищата, в която всеки родител ще може да види кое училище е прилежащо и кое гранично. 

Новата система трябва да заработи на 29 март. Тя е на познатия досега електронен адрес kg.sofia.bg/isodz като за няколко дни преди старта работата й ще бъде спряна. Това не бива да притеснява родителите. Прекъсването е необходимо преди стартиране на реална работа с обновените функционалности.

Потребителите, които вече имат профил в системата заради кандидатстване в яслите и детските градини, ще могат да използват профила си и за кандидатстването в първи клас. С цел сигурност и защита на данните системата може да поиска промяна на паролата. 

Родителите могат предварително да се запознаят с процеса на въвеждане на данни от видеото тук. 

 

Условията за прием в първи клас в столичните училища остават същите. След старта на системата на 29 март същинското записване ще започне на 19 април и ще продължи до 28 май. След това тя ще остане заключена до 4 юни, когато ще бъде обявено първо класиране.

Родителите, което не могат или не искат да кандидатстват по електронен път, могат да направят това на място в училищата.От 19.04.2021 г. до 28.05.2021 г. се извършва регистриране и кандидатстване за първи клас.

Новата система беше представена от заместник-кмета доц. д-р Тодор Чобанов и г-н Генчо Керезов, заместник-кмет по дигитализация, иновации и икономическо развитие и е дългоочаквано облекчение за родителите на столичните първокласници. Дигитализирането на приема на децата в училищата беше една от първите задачи към екипа на Иновативна София при сформирането на направлението като ресорно звено по дигитализация и иновации към Столичната община. Реализирането му е съвместно усилие на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова, за която проектът беше приоритет, свързани с процеса по кандидатстване на децата институции и организации, ръководствата на училищата и др. Разработването на новата система се извърши и при много силен граждански контрол.

“Благодарностите към моя екип са огромни! Благодаря за чудесната съвместна работа и на екипа на доц. Тодор Чобанов и кмета Йорданка Фандъкова, родители, които традиционно са ни критици, но сега избраха да помагат, колегите от ГРАО, директорите и техническите лица в училищата, екипа на изпълнителя, и на всички медии, които избират да показват добрите новини в иначе тревожната ситуация в момента”, каза Генчо Керезов по повод реализирането на проекта.