Първа среща на София и още 125 европейски града в Програмата на ЕС “Предизвикателството интелигентни градове” – присъединете се!

25 Септември, 2020

От 28 септември до 2 октомври с поредица от онлайн срещи ще бъде поставено началото на програмата “Предизвикателството интелигентни градове” (Intelligent Cities Challenge – ICC) на Европейската комисия. Всички приети за участие градове, включително и София, ще се включат в последователни сесии, в които ще се запознаят с екипите по градове и с предстоящите задачи по изпълнение на програмата. 

Първият ден от петдневната серия от срещи е с отворен достъп до широката публика и ще се фокусира върху визията и целите на програмата, ролята на европейските градове по пътя към “зелено и дигитално възстановяване” и как местните екосистеми могат да подпомогнат този процес. В събитието ще се включат 400 участници от 126-те участващи в програмата градове, както и водещи експерти от ЕС.

Всички заинтригувани от инициативата и ролята на местните градски политики в развитието на Европа могат да се включат свободно в дискусионните сесии в първия ден. 

За да участвате е необходимо да направите регистрация тук

Иновативна София, от името на град София, ще менажира участието на града в програмата. ICC е най-новата инициатива на Европейската комисия за изграждане на зелена Европа чрез насърчаване на интелигентен и устойчив растеж в европейските градове.

През юли тази година, 126 града бяха одобрени за участие. Сред тях са градовете- ментори и новите градове-участници, които ще се присъединят към 26-те града, участвали и в предходната инициатива на ЕК – Digital Cities Challenge (DCC).

София е сред приетите градове с вече натрупан опит от програмата DCC. В рамките на DCC на ЕК беше разработена и Стратегията за дигитална трансформация на София. В процеса взеха участие експерти от ЕС, нашият екип и над 100 местни заинтересовани страни, включително софийски компании с общ оборот от над 3,23 милиарда лева и над 17 000 служители.