Иновативна София ще представи пилотния случай на употреба за градска среда на София по време на PolicyCloud Data Driven Policymaking Week

19 Април, 2021

 

На 27 април 2021 г., между 15:00 и 16:00 ч., екипът на проекта PolicyCloud ще бъде домакин на уебинар за градски политики, базирани на данни, и ключовото им значение в подобряването на градската среда в глобален мащаб.

По покана на организаторите, екипът на Иновативна София, в качеството си на координатор на участието на столицата в проекта PolicyCLOUD от името на Столична община, ще се присъедини към уебинара, за да представи пилотния проект (или т.нар. случай на употреба (use case) на София.

Онлайн срещата е част от поредица уебинари в рамките на Data Driven Policymaking Week, инициирани от екипа на Policy Cloud и има за цел да обедини политици, експерти от публичната администрация, изследователи в областта на социалните науки и др. заинтересовани лица около четирите пилотни случая на употреба, които са в основата на проекта PolicyCloud.

Ще се радваме да се присъедините към срещата! Можете да се регистрирате и да гледате представянето на случая на употреба на София ТУК.

 

За представянето на пилота на София по време на Data Driven Policymaking Week

Основната цел на проекта PolicyCloud е да създаде инструмент в облачна среда за моделиране, тестване и управление на политики чрез анализ и визуализация на данни. В дейностите са заложени четири пилотни случая за употреба, един от които е Столичната община.

Столичната община полага постоянни усилия за подобряване на градската среда. Чрез участието си в PolicyCloud администрацията се фокусира върху градските политики като критичен фактор за градско развитие. Ще бъде тествано разработването на политики, основани на анализ на големи данни, получени от области като пътна инфраструктура, транспорт и паркиране, качество на въздуха, депониране на отпадъци и др.

Технологията за предоставяне на поток от големи данни в облака и платформата за големи данни в реално време, които ще бъдат изготвени в рамките на проекта PolicyCloud, ще дадат възможност на София и на други градове по света да постигнат подобрения в тяхната оперативна ефективност, прозрачност и процеси на вземане на решения.

Уебинарът ще включва представяне на пилотния случай на употреба на София, обзор на технологичните решения зад пилота, разглеждане на случая на употреба в контекста на политиките на ЕС, както и дискусионна част. 

Ана Георгиева от Иновативна София ще представи случая на употреба (use case) на София, включително предизвикателствата пред решения за конкретни политики, наличните данни и процеса на съвместно създаване (co-creation).

Петя Божкова, оперативен директор в “Окис”, ще представи технологичните решения зад пилота. 

Проектът PolicyCloud, неговите цели и участници ще бъдат представени от Марике Уилемс от екипа на проекта и проектен мениджър на Trust-IT Services, а Лилиана Карило, член на PolicyCloud Impact Creation Board, съ-основател и CEO на European Digital Development Alliance (EDDA) и CIO, Insurechain SL (CTB) ще разкаже за иновациите и разработването на политики в контекста на ЕК.

 

За Седмицата за политики, базирани на данни (The Data Driven Policymaking Week)

Между 26-29 април 2021 г. ще се проведат четири уебинара, организирани от технологичните партньори на PolicyCloud и експертите по проекта на Европейската комисия. Всеки уебинар ще се фокусира върху конкретен пилотен случай на употреба.

Целта на уебинарите е да бъдат представени пилотите на България, Италия, Испания и Обединеното кралство, както и технологичните решения, които се разработват, за да се отговори на предизвикателствата при създаването на политики, адекватни за всеки пилот.

Пилотните случаи на употреба служат като демонстрация за създаване на политики, основани на данни, и показват най-добри практики за ангажиране на различни заинтересовани общности.

Политици, експерти от публичната администрация, изследователи в областта на социалните науки и други заинтересовани експерти могат да се присъединят към всеки от четирите уебинара. За повече информация и регистрация, моля, посетете уебсайта на проекта PolicyCloud ТУК.