Иновативна София с нова страница със седмични данни за икономиката на София

10 Юни, 2020

От днес на сайта ни е достъпна нова страница със седмични справки на избрани икономически показатели на Столичната община. 

Актуалните данни са важен фактор за вземането на информирани решения за социалното и икономическото развитие на София, особено по време на и след пандемията от COVID-19. Създадохме страницата, за да предоставяме кратък и актуален обзор на ключови за Столичната община икономически индикатори, като започваме с данни за два от секторите, които бяха особено засегнати от коронавируса – туризма и пазара на труда.

На сайта ще може да намерите актуални седмични данни за показатели като броя постъпили на работа лица, новорегистрираните безработни, пренощувалите в София българи и чужденци, промяната в броя на реализираните нощувки и др. от месеците януари-февруари до днешна дата (на български и английски език)

Статистическите индикатори са подбрани с помощта на екипа на Института за пазарна икономика по време на заседанията на Временния икономически съвет към Кмета на Столичната община. Данните са взети от официални източници като  Министерството на туризма, ОП „Туризъм“, Агенцията по заетостта и НСИ.

Ще продължаваме да разширяваме и допълваме страницата с данни и за други ключови за развитието на Столичната община показатели.

Екипът ни благодари на Министерството на туризма, ОП „Туризъм“ и Института за пазарна икономика за съдействието, което ни оказват в събирането на данните.