Иновативна София ще представи участието на София в проекта ПолисиКлауд на международната конференция „Най-големите градове в Европа“

11 Октомври, 2021

По покана на екипа на ЕК ПолисиКлауд, екипът на направление „Дигитализация, иновации и икономическо развитие“ (Иновативна София), – ще представи проекта и пилотния случай на употреба на София в рамките на международната конференция „Най-големите градове в Европа“ (Major Cities of Europe).

Конференцията ще се проведе онлайн от 13ти до 15ти октомври, като темата на тазгодишното издание е „Успех в трансформацията след COVID“. Дискутирането на зелени, технологични и устойчиви трансформации ще бъде поставено на преден план, както и осъждането на практически възможности, които ще ни подготвят за променящия се свят.

Международната конференцията „Най-големите градове в Европа“ се провежда повече от тридесет години и привлича всички широк кръг от участници с интереси в областта на иновациите и използването на технологии за изграждане на по-интелигентни и удобни за живеене градове. В събитието ще се включат лектори от цяла Европа, с които ще можем да обменим идеи и добри практики. 

Представители от администрациите на градове от цяла Европа, от академичните и изследователски среди, както и представители на бизнеса ще презентират свои реализирани проекти, успешни истории, най-съвременни открития, както и иновативни подходи за сътрудничество между местните власти и представителите на различните екосистеми за постигане на съвместни цели и инициативи.

Екипът на Иновативна София ще има възможността да представи:

Проекта ПолисиКлауд, участник в който е Столична община – консорциум от 15 партньора от 9 държави, обединени от целта да се използва потенциалът на цифровизацията, големите данни и облачните технологии за насърчаване на моделирането, създаването и прилагането на базирани на данни политики в публичния и частния сектор и управлението на тези политики чрез технологии в облачни среди;

Пилотния случай на употреба на София „Изготвяне на градска политика чрез анализ на данни, събрани от множество хора“ (Urban policy making through analysis of crowdsourced data) – Столична община полага постоянни усилия за подобряване на градската среда. Чред участието си в ПолисиКлауд София се фокусира върху градските политики като ключов фактор за градско развитие. Ще бъде тествано разработването на политики, основани на анализ на големи данни, получени от области като пътна инфраструктура, транспорт и паркиране, качество на въздуха и др.

Презентацията на проекта ПолисиКлауд и представянето в детайл на случая на употреба на София ще се състои на 13ти октомври между 13:25ч. и 13:40ч. В рамките на сутрешната сесия „Най-доброто от трансформацията на местното правителство“ –  представянето на пилотния случай на употреба на София ще представим и по време на работилницата „Как политиките, управлявани от данни, да станат реалност във вашия град“, посветена на ПолисиКлауд. Уъркшопът ще се състои на 13ти октомври от 15:15ч. до 16:45ч. Повече информация за участието на Иновативна София в международната конференция ще откриете тук.

Приятелската и открита атмосфера на конференцията предлага отлична възможност за участие в неформални дискусии и обмяна на добри практики.

Порталът за регистрация е отворен и можете да се регистрирате безплатно тук.