Започна строежът на сградата за българския петаскейл суперкомпютър, част от мрежата на EuroHPC

 

Започна строежът на сградата за суперкомпютъра в София, част от мрежата на EuroHPC. Мощността на суперкомпютъра ще е уникална за България и региона.

В средата на миналата година София беше избрана за една от осемте локации в ЕС, в които ще бъдат разположени първите европейски суперкомпютри. Останалите 7 машини ще се намират в Острава (Чехия), Каяни (Финландия), Болоня (Италия), Бисен (Люксембург), Миньо (Португалия), Марибор (Словения) и Барселона (Испания).

Проектът се изпълнява от консорциума „Петаскейл суперкомпютър – България“ с водещ партньор „София Тех Парк“ АД и се намира на територията на научно-технологичния парк. Плановете са суперкомпютърът да заработи до края на февруари 2021 г. Държавното финансиране в проекта, вкл. прогнозните оперативни разходи за първите 5 години на експлоатацията, е в размер на 12 млн. евро, а европейското финансиране е на стойност 6 млн. евро.

Това е най-голямата инвестиция на ЕС в България, свързана с научната инфраструктура, и е част от общоевропейския план Европа да се превърне в конкурент на САЩ, Китай и Япония в сферата на високите технологии. 

Суперкомпютърът в София ще може да изпълнява минимум 4 милиарда операции в секунда и заедно със суперкомпютрите в останалите локации ще подкрепя европейските изследователи, индустрията и бизнеса в разработването на нови приложения в широк спектър от области като: създаване на лекарства, борба с измененията в климата, тестване и симулации в авиационната и автомобилната индустрия, анализ на данни, изкуствен интелект, киберсигурност и блокчейн.

„Днешният старт на изграждане на цифровия хъб в София е доказателство за потенциала на България да бъде регионален лидер в областта на суперкомпютрите“, заяви еврокомисарят с ресор „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“ Мария Габриел на церемонията по символичната първа копка. Тя подчерта, че суперкомпютрите могат да помогнат на хората за осигуряването на по-надежден транспорт, за пестенето на енергия и за по-ефективната борба с промените в климата. Еврокомисар Габриел благодари на екипа на София Тех Парк за усърдието, експертизата и постоянството в работа по проекта.

“Инвестициите в технологии, иновации и образование са пътят, по който София върви. Всичко това се случва благодарение на огромната подкрепа, която София получава от Европейската комисия, от нашия комисар Мария Габриел и от правителството,” каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя подчерта, че София и България ще продължат да инвестират в наука, образование и иновации, защото те са ключови за модерната икономика, която създава качествени работни места за образовани и талантливи хора.

*Снимка: Столичната община