CBN: Обемът на ИКТ индустрията в България през 2021 ще надмине размера на БВП на страната преди 25 години

 

ИКТ индустрията в България се изкачва стремително и през 2021 е много вероятно да се нареди сред 3-те най-силни от общо 18-те индустрии у нас. Прогнозата е на независимата агенция CBN Pannoff, Stoycheff & Co. и е част от годишния доклад ICT Industry Observer Bulgaria ‘2020 с данни и анализ за последните четири календарни години и прогноза за 2021. 

Изследването представя броя ИКТ компании в България по години, заетите в сектора по години, приходите в четирите отделни подсектора на индустрията, както и прави преглед на сектора в три конкретни области в страната – София, Пловдив и Варна. Включена е и класация на Топ 25-те компании в България по приход. Четирите подсектора, на които условное е разделена индустрията са: софтуер и услуги, хардуер и услуги, телекомуникации и услуги, и други.

Пълният доклад Industry Observer Bulgaria ‘2020 достъпен тук, а ето и някои от по-важните заключечния от изследването:

  • ИКТ бизнесът в България е изключително неравномерно разпределен териториално и е доминиращо позициониран в София – очаква се през 2021 заетите в ИКТ бизнеса в София да надминат по брой заетите на трудов договор в цялата туристическа индустрия в България.
  • Подсекторът Софтуер и съпътстващи услуги е най-големият и най-бързо развиващият се в страната.
  • В критичната 2020 ИКТ секторът отбелязва най-голям абсолютен ръст в приходите от всичките сектора в България, задминавайки единствения си конкурент сред секторите с ръст – хазартния
  • Над 1,5 милиона дигитални устройства се продават на пазара в България всяка година – смартфони, лаптопи, таблети, настолни компютри и сървъри. 
  • В нов етап от развитието е навлязъл бизнесът на телекомите и интернет доставчиците у нас – пандемията дава изключителен тласък в търсенето на техните услуги, а стремителното им развитие е пряко свързано с дигитализацията на бизнеса и цифровото общество.