Възможности за финансиране

Ernst & Young предлага безплатен достъп до онлайн платформата си EY Finance Navigator – софтуер, с който стартъпи и скейлъпи могат да изготвят финансов план и прогнози за паричния поток. С това консултантската компания иска да подкрепи стартиращите фирми в момент, в който те са най-уязвими. 

Крайният срок за регистрация е 31 юли 2020 г., а 3-месечният безплатен достъп започва от деня, в който се регистрирате. При регистрация във финансовия навигатор задължително въведете „COVID19FN“ в полето „Как разбрахте за нас“, което ще даде възможност за безплатно членство.

На линка тук ще намерите подробни указания за продуктите, включително и 37-минутен уебинар с пълни указания как да използвате инструмента. След регистрация и получаване на достъп до платформата, ще разполагате и с кратко ръководство, което обяснява как да започнете работа със софтуера.

За всякакви въпроси може да се обръщате и и към експертите на EY Bulgaria: stella.georgieva@bg.ey.com или thefinancenavigator@nl.ey.com.

***

Фондът на фондовете подписа договор за нови 35.6 млн. лв., които ще се управляват от “Витоша Венчър Партнърс” ООД. Между 30 хил. до 2 млн. лв. ще стигнат до над 100 български стартъпа. Около половината от компаниите ще участват в акселераторска програма на фонд мениджъра, а останалите си инвестиции екипът ще насочи в стартъпи в по-напреднала фаза.

***

Обединена българска банка (ОББ) e първата финансова институция, която започна предлагането на новата гаранционна програма COSME COVID-19 на Европейския инвестиционен фонд. Към микро, малки и средни предприятия ще бъдат насочени 245 млн. лева за преодоляване на финансовите последици от COVID-19. По програмата безплатно ще бъдат гарантирани 80% от размера на заемите, банковите гаранции и общите лимити за оборотни средства и издаването на банкови гаранции в лева и евро. Максималният размер на кредита е 150 хил. евро, а срокът за финансиране е от една до пет години, с възможност за удължаване до 10 години.

Програмата е отворена до края на 2020 г. Условията за участие са максимално облекчени, без усложнена документация за доказване на влиянието на COVID-19 върху бизнеса.

***

С проект по Хоризонт 2020, MediaMotor Europe провежда  процедура за набиране на кандидатури от технологични стартъпи и скейлъпи от креативната и медийната индустрии. Компаниите могат да кандидатстват за включване в шестмесечна акселераторска програма за безвъзмездна помощ за бизнес развитие, излизане на международни пазари, привличане на корпоративни клиенти и достъп до международна мрежа от специалисти и инвеститори. Ще бъдат приети минимум 60 кандидатури от перспективни европейски стартъпи. Срокът за подаване на заявления е 17 юли 2020 г.

Информация за програмата ще намерите тук и тук.  

Темите най-общо са:

  • Борба с дезинформацията и фалшивите новини;
  • Подобрен достъп до медийни услуги за хора с увреждания;
  • Подобрено взаимодействие човек-машина;
  • По-добра защита на личните данни чрез нови технологии;
  • Преход към водени от данните медии при индустриалната революция 4.0 върху пазара.

***

Напомняме ви, че Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия (ИАНМСП) има нов портал на сайта си, от който можете да се информирате за редица публични инструменти за финансова подкрепа. Агенцията поддържа и Национален експортен портал за подпомагане навлизането и успешното позициониране на българските предприятия на чуждестранните пазари. Може да проверите и възможностите, които предоставя Ваучерната схема за предоставяне на ИКТ услуги на микро, малки и средни предприятия.

***

До 31 август тече кандидатстването за третото издание на обучителната програма “Предприемачи в науката” на Фондация Карол Знание. Тя ще се проведе онлайн от 23 септември до 2 декември, а конкурсът с награда в размер на 30 000 лв. ще се проведе в средата на декември. 

Обучението е безплатно и практически ориентирано. Насочено е към докторанти последна година и учени, защитили докторска степен през последните пет години в областите инженерни науки, нови материали и нови технологии. В конкурса участниците се състезават за финансиране като представят бизнес концепции на базата на научната си работа.

***

Млади предприемачи с бизнес идея могат да кандидатстват за включване в Еразъм за млади предприемачи – трансгранична програма за обмен, която предоставя на нови или бъдещи предприемачи възможността да се учат от опитни експерти, които управляват малки предприятия в други участващи в програмата държави. Условия за участие и ръководството за кандидатстване ще намерите в сайта на програмата тук.