София участва в международен проект на Bloomberg Philanthropies за управление на цифрова трансформация

14 Март, 2020

Bloomberg Philanthropies покани София да участва в международен обучителен проект за  управление на цифровата трансформация в европейските градове. Инициативата е насочена към лидери в градското управление и към политиките по дигитализация на градската среда и иновациите. Столицата ни вече е част от програмата и се представлява от Владимир Данаилов, заместник-кмета по дигитализация, иновации, икономическо развитие и инвестиции и Елица Панайотова, координатор на проект “Зелена София“.

“Работата в мрежа между 21 европейски столици за преодоляване на предизвикателствата пред дигиталната трансформация ще помогне обмена на знание и добри практики, а това ще осигури синергия и неминуемо ще ускори трансформацията на градовете. София, бидейки 14-я по големина град в Европа, може да има съществен принос в този процес”, коментира участието на София в програмата Владимир Данаилов. “Дигитализацията е основата на интелигентните градове. До 2050 г. почти 70% от населението на света ще живее в големите населени места и засиленият натиск върху градовете ще се нуждае от нови иновативни решения”, коментира още той.

Встъпителната среща се състоя на 10 януари в Лондон. На откриващото събитие присъстваха екипите от всички присъединени градове, сред които Амстердам, Мадрид, Любляна, Атина, Дъблин, Вилнюс, Рига, Брюксел, Будапеща, Прага, Стокхолм и др.

Програмата Bloomberg Philanthropies Digital Innovation Initiative, сред съорганизаторите на които е и Харвардският университет, ще продължи 14 месеца. Крайната цел е да се ускори процеса на  цифровите иновации, да се подобрят услугите към гражданите и да се осигури по-добро качество на живота и чрез трансформиране на публичните услуги и добро използване на публичните данни за решаване на проблеми.

 

Инициативата за цифрови иновации за европейските градове на Bloomberg Philanthropies осигурява на градовете възможност за участие в проекти, кандидатстване за безвъзмездни средства и програми за професионално развитие за лидери в управлението на градовете.

Вижте официалното съобщение в сайта на Bloomberg Philanthropies.

Може да последвате и профилите на столичния заместник-кмет по дигитализация, иновации, икономическо развитие и инвестиции г-н Владимир Данаилов в twitterfacebook и Instagram, за да следите най-важното от дигитална София.