София е включена в пилотната класация на fDi Magazine и TNW „Технологични градове на бъдещето 2020/21“

22 Юни, 2020

 

Международното жури на TNW и fDi Magazine избра градовете, които получават място в класацията „Технологични градове на бъдещето 2020/21“ (Tech Cities of the Future 2020/21). От общо 76 изследвани локации в Европа и 25 от тях включени в доклада, София се класира съответно:

  • 20-та в общата класация „Технологични градове на бъдещето 2020/21“
  • 7-ма по “Ефективност на разходите”
  • 17-та по “Стратегия за привличане на чуждестранни инвестиции”

„Технологични градове на бъдещето 2020/21“ е дебютен доклад на fDi с фокус върху локациите в Европа с най-обещаващи перспективи за стартъп бизнес и инвестиции в технологии и иновации. Начело в общата класацията са Лондон, Париж и Дъблин.

За рейтинга си fDi оценява градовете по пет критерия: Икономически потенциал, Иновации и привлекателност, Привличане на преки чуждестранни инвестиции, Ефективност на разходите и Стартъп среда. Оценка е направена и в отделна шеста категория – Стратегия за привличане на чуждестранни инвестиции. Градовете, попаднали в топ 20 по този критерии са получили бонус точки, добавени към общия резултат за окончателното класиране.

Вярваме, че поредното включване на София в престижна международна класация е от голямо значение за имиджа на града и за силната позиция на българската столица на глобалната карта на локациите с потенциал за иновации, технологии и развитие на бизнес.

fDi Magazine в партньорство с TNW изготвя пилотното издание на „Технологични градове на бъдещето 2020/21“, за да отбележи значението на технологичните хъбове за икономическото развитие. “Силициевата долина, с високата си концентрация на хардуерни и софтуерни компании, безспорно е най-емблематичната технологична локация. Но концепцията вече е изнесена е репликирана на много места по света. Технологичните градове са изключително полезни за икономиките на местно, национално и международно ниво. Те създават заетост, привличат инвестиции и таланти и подобряват средата на живот в градовете”, се казва в доклада. 

Материалът подчертава и необходимостта от целенасочени градско планиране и държавна политика за създаване на клъстери, подобни на Силициевата долина. Според изданието, “Технологиите и иновациите несъмнено вървят ръка за ръка с икономическото развитие, затова е в интерес на правителствата е да ги насърчава”.

Пълният документ е достъпен тук: https://www.fdiintelligence.com/article/77846

 

fDi Intelligence е отделът на Financial Times по теми, свързани с инвестициите и с насърчаване на инвестиционния климат глобално. Аудитория на изданието са корпорации, държавни органи, консултанти по инвестиционни стратегии, агенции за международна търговия. 

През март 2019 Financial Times придоби контролен дял в TNW (The Next Web) – медийна и събитийна компания с фокус върху технологиите и стартъп средата в Европа. TNW е мрежа, включваща онлайн медията (thenextweb.com), технологичния фестивал The Next Web в Амстердам, консултантското звено TNW X, глобална база данни на стартиращи компании, международна платформа за сътрудничество между коуъркинг пространства и много други инициативи. Организацията свързва бизнеси, институции, инвеститори и стартиращи компании с голямата мисия да дава тласък на дигиталната трансформация и иновациите.

Наскоро TNW X отбелязва превръщането на София в основен технологичен център в Европа като публикува матрица с над 170 участници, които определят технологичната стартъп среда в столицата.