Подкрепете българския доброволчески екип, който успешно адаптира маски за шнорхелинг към предпазни маски за медици и кислородна терапия на пациенти

8 Май, 2020

Български екип, част от световната доброволческа инициатива Air Collective, започна производство на специализирани маски срещу COVID-19. Доброволците адаптират маски за шнорхелинг към специализирани предпазни маски за лекарите и такива за кислородна терапия на пациентите. С оборудването вече работят няколко болници в България, до които вече са доставени 150 маски – УМБАЛ Александровска в София, СБАЛББ Перник ЕООД, УМБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович в Ст.Загора и болници в Сливен, Враца, Дупница, Кюстендил, Благоевград и др.  

С оглед настоящата ситуация, в която все повече медици дават положителни проби за болестта, заявките за доставки се увеличават. До момента производството и логистиката се случват изцяло благодарение на собствени средства на екипа, но за да могат да отговорят на увеличеното търсене и да доставят оборудване до още болници, екипът стартира официална кампания, с която набира средства за материалите и логистиката. Трудът им ще продължи да бъде доброволен.

 

Какво представляват маските

Адаптирането на шнорхелинг маските става посредством нов вид накрайник, към който се прибавят и два броя антибактериални и антивирусни филтри за медицинскя персонал. Маските за кислородна терапия включват и медицински клапан за контрол за налягането от типа PEEP и допълнителен шлаух. Материалите позволяват многократна дезинфекция с наличните в болниците методи. 

В момента, производственият капацитет е 40 маски на ден. Себестойността на всяка маска е между 60 и 200 лв., в зависимост от това дали ще се използва от болничния персонал или от пациент.

Амбицията на българите в Air Collective е с набрани средства от 12 000 евро да създадат достатъчно оборудване за България, като се започне от защитата на болничните служители на всички нива, и се стигне до пациентите, които са диагностицирани с COVID-19 у нас. Ще могат да бъдат подсигурени всички ключови болници в страната в рамките на няколко седмици, а след това ще може да се пристъпи към подсигуряването и на по-малките болници и тези извън големите градове, които често страдат от недостиг на средства.

Българският екип включва доброволци от Resonator, SolidFill, Athlon и още много. Видеото им за кампанията вижте тук.

Примери за успешното приложение на решението и в други страни от Европа: Италия, Чехия, Хърватия.

 

Как да помогнете

Средствата се набират чрез кампания в инициативата HelpKarma, която позволява да се проследи приложението на всеки един лев, постъпил като дарение. 

Целта e набирането на средства за още 800 – 1000 броя предпазни маски. Цялото произведено и дарено оборудване ще остане на разположение за лечебните заведения и след решаването на кризата с COVID-19.

 

За Air Collective

В инициативата участват около 170 доброволци от над 25 държави. Екипът в България координира обмяната на опит и обратната връзка от медицински лица, хардуерни и софтуерни инженери, ентусиасти, предприемачи и професионалисти от сферата на бързото прототипиране. 

  

Повече информация

Доротея Николова – 0889 716 094

Преслава Преславова – 0888 659 819