Подготвени ли са днешните градове да се справят с COVID-19 (видео)

2 Август, 2020

 

По покана на организаторите, екипът ни се включи в уебинара Smart Cities – Urban Tech Solutions to Shorten the Road to Recovery, който се проведе на 9 юли. Дискусията беше фокусирана върху това подготвени ли са днешните градове да се справят с COVID-19, влагаме ли достатъчно ресурс в прилагането на решения или все още подценяваме важността на целенасочените усилия в тази посока и как иновациите и технологиите могат да помогнат за преодоляването на препятствията пред бързото възстановяване след пандемията.

Надя Султанова, директор „Дигитализация, иновации и инвестиции” на Иновативна София, участва в уебинара.

“COVID-19 беше предизвикателство, но и възможност, защото наистина ускори и засили сътрудничеството в града – между общината, бизнеса, университетите. Промяната се случи буквално за една нощ. Надявам се, че ще продължим това сътрудничество и занапред, каквато и да е бъдещето, което ни очаква. Сътрудничеството, иновациите и готовността за общи съвместни действия трябва да бъдат „новата нормалност“, ако искаме да сме в състояние да се справим с възможни бъдещи кризи – свързани или не със здравето на хората.

Разбира се, нуждаем се и от повече данни, които да позволят вземането на по-добри решения; трябва да изработим и нови политики, които да ни позволят да внедряваме новите технологии. Съвсем ясно е, че технологиите са налице, скъпи или не толкова, но трябва да бъдат разрешени правните и административните препятствия, за да може да бъде използван пълният потенциал на тези технологии и хората да могат да ги използват. Още нещо, и това е глобален проблем, трябва да се възстанови доверието на хората към институциите, независимо дали те отговарят за управлението на местно или национално ниво”, каза Надя Султанова по време на дискусията.

Ако сте пропуснали онлайн семинара на Urban Tech, посветен на градските технологични решения, които помагат на градовете да се възстановят по-бързо по време на и след кризата от COVID-19, можете да видите дискусията във видеото по-долу.

Участници:

  • Тим Нюънс, главен изпълнителен директор на MIDAS, Манчестър, Великобритания
  • Надя Султанова, началник отдел „Дигитализация, иновации и инвестиции“ в Иновативна Софи“, Столичната община, България
  • Пол Кали-Гровър, директор на Avison Young
  • Д-р Филип Бувие, президент на Националния институт за изследвания в областта на градския мениджмънт – INREGU, Франция