Клъстери, асоциации и компании се включиха в уебинара ни ‘Bulgaria Meets Sweden’

7 Юли, 2020

 

Клъстери, асоциации и компании се включиха в онлайн семинара ‘Bulgaria Meets Sweden’, организиран в сътрудничество с Бизнес регион Гьотеборг. Срещата беше посветена на България и Швеция и сътрудничеството между двете държави в областта на ИКТ, производството и Индустрия 4.0.

В Zoom срещата с данни и презентации се включиха Посолството на Швеция в България, Българското посолство в Швеция, Шведско-българската търговска камара, Клъстер Изкуствен интелект България, Българската асоциация на софтуерните компании (BASSCOM), Биотехнологичният и здравен клъстер България, Индустриална зона “Загоре” (Стара Загора), както и българските компании: B Eye, Bulbera, Droxic, Hyperaspect, ICB, Infoleven и Lencity. Развитието и силните страни на Швеция в секторите Изкуствен интелект, киберсигурност и индустрия 4.0 представиха Йохан Хогсвед от Rebl Industries, Гьотеборг и Ерик Бехм от Бизнес регион Гьотеборг.

Надя Султанова, директор “Дигитализация, иновации и инвестиции” в Иновативна София представи потенциала на столицата като иновационен и технологичен партньор. 

Някои от силните страни на София:

  • ИКТ секторът е един от най-бързо растящите в столицата с 19% дял в икономиката на града; 90% от технологичните компании в страната и 86% от ИТ специалистите у нас са концентрирани в София
  • Производственият сектор е най-стабилният реципиент на чуждестранни инвестиции и съставлява 10% от икономиката на града, 17,5% от приходите от износ и 9,7% от наетата работна ръка в столицата
  • 15% от стартъпите в София са в “дълбоките технологии” (deeptech); изключително динамично развитие отбелязват секторите изкуствен интелект, роботика, автомобилостроене, биотехнологии, аерокосмическата индустрия.

 

Благодарим на бизнес регион Гьотеборг и г-н Ерик Бехм за партньорството, както и на всички секторни организации и компании, които представиха дейността и проектите си в София и България. Вярваме, че нови допирни точки за бизнес сътрудничество ще бъдат намерени между двете държави.

Вижте списък с предстоящи събития в Швеция през тази и следващата година, предоставен от Бизнес регион Гьотеборг. Голяма част от изложенията са със свободен достъп за посетители. Представители на Бизнес регион Гьотеборг ще присъства на повечето събития и организацията има готовност да съдейства на българските компании за реализиране на бизнес контакти на място. 

Следете сайта ни за още бизнес възможности между Швеция и България.