Гледайте‌ ‌на‌ ‌живо‌ ‌представяне‌ ‌на‌ ‌проекта‌ ‌„Училище‌ ‌в‌ ‌облака“‌ ‌за‌ ‌цялостна‌ ‌ дигитална‌ ‌трансформация‌ ‌на‌ ‌училищата‌ ‌в‌ ‌София‌

28 Октомври, 2020

Гледайте на живо представянето на проекта „Училище в облака“ и модела “Едно към едно” за цялостна дигитална трансформация на училищата, което ще се състои онлайн на 29 октомври (четвъртък) от 10:30 до 11:30 ч.  Акцент в събитието е постижението на столичната II Английска езикова гимназия “Томас Джеферсън”, която стана едва второто Google референтно училище за Централна и Източна Европа. 

Програмата включва и визията на Столичната община за дигиталната трансформация на образованието в столицата, както и представяне на проекта “Училище в облака” за внедряване на образователния модел “Едно към едно” в 16 училища в София с подкрепата на РУО-София-град.

 

В събитието ще се включат:

  • Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община;
  • Генчо Керезов, заместник-кмет по направление “Дигитализация, иновации и икономическо развитие” на Столична община;
  • Марк Санс Лопес, директор направление “Образование” в Google за Южна, Централна и Източна Европа, Близкия изток и Северна Африка; 
  • Стефан Стоянов, заместник-кмет по направление “Образование и бизнес развитие” в Община Пловдив;
  • д-р Ваня Кастрева, началник РУО – София-град;
  • проф. д-р Галин Цоков от Пловдивския университет “Паисий Хилендарски;
  • Екип на “Център за творческо обучение”.  

В края на представянето ще има дискусия, в която ще можете да се включите дистанционно. Регистрирайте се тук, за да получите линк. 

 

За проекта

“Едно към едно” е модел за провеждане на учебния процес с устройство за всеки учител и ученик. Той е част от пилотния проект на Столичната община „Училище в облака“, който стартира от началото на втория срок на учебната 2020/2021 г.. Проектът е по инициатива на кмета Йорданка Фандъкова и се реализира със съдействието на РУО-София и „Център за творческо обучение“.

Първа стъпка по въвеждане на модел „Едно към едно“ е организация на обучение за учителите в училищата, включени в пилота. Обучението ще покрие повишаване на дигиталната грамотност и уменията за ползване на най-съвременни технологии и приложения, добри практики по модел „Едно към едно“, методика и стратегически насоки за организация на учебния процес, планиране, провеждане и динамика на занятията. 

Първият етап на инициативата ще обхване над 200 учители от 16 училища. 

„Училище в облака“ дава заявка да направи столицата лидер в използването на дигитални технологии в образованието, по примера на вече реализирани проекти в скандинавските държави, Нидерландия, Белгия, САЩ и други. Целта е да се развие успешно и да бъде приложен в повече училища, което да бъде път към тяхната дигитална трансформация.