Четири проекта с българско участие с отличия от европейския хакатон EUvsVirus

6 Май, 2020

Четири проекта с българско участие получиха отличия в хакатона EUvsVirus –  първият в историята на Европейския Съюз паневропейски хакатон, организиран от Европейската Комисия и под патронажа на Мария Габриел. Инициативата потърси иновативни решения за справяне с последиците от COVID-19.

Платформата Aidbind е големият победител в категорията “Социално и политическо сътрудничество” (Social & Political Cohesion). Петима от осем участника в екипа са от България, останалите трима са от Германия, Швеция и Швейцария. Aidbind е информационна платформа, която свързва в работеща верига звената, обвързани с недостиг на медицинско оборудванеболници, производители и дарителски кампании.

Второ място в категорията “Здраве и живот”, подкатегория “Предпазно оборудване” (Health & Life / Protective equipment) спечели екипът на Platex в колаборация с екип от Румъния. Platex са предпазни маски за многократна употреба от материали, специално обработени за филтриране на вируси. В сътрудничество с Българската академия на науките маските са тествани за вирусна филтрация с вирус, подобен на SARS_CoV-2. Резултатите показват, че обикновената хирургическа маска за еднократна употреба има вирусна филтрация от 36,90%, докато Platex имат 90% вирусна филтрация и са от материя, позволяваща многократна употреба.

На второ място е и платфомата Qpon в категорията “Дигитални финансови услуги”, подкатегория “Възможност за хората да помогнат финансово” (Digital Finance/Enable crowd to help financially). Qpon е геймифицирана краудфъндинг платформа за ваучери с отстъпка за бъдеща употреба на любими места на лоялни клиенти.

Трето място спечели интерактивното решение Trust in Science в категорията “Социално и политическо сътрудничество”, подкатегория “Превенция на разпространението на фалшиви новини” (‘Social & Political Cohesion/Mitigating Fake News Spreading’). Trust in Science e платформа, която обучава хората как да разпознават научните данни от фалшивите новини. В екипа зад проекта стоят и участници от Великобритания, Германия, Дания, Израел, Гана, Канада, Полша и Испания.

Вижте повече за проектите с българско участие, които ще подпомогнат битката на Европейския съюз и света с COVID-19:

Какво е Aidbind
Още за платформата във видео на български език.
Platex
Qpon
Trust in Science
Описание на проектите на всички победители в хакатона.

Хакатонът EUvsVirus събра над 21 000 програмисти, инженери и новатори от цял свят. За 48 часа тяхната креативност, дарба и знания доведоха до създаването на рекордните над 2 160 решения за справяне с кризата с COVID-19, а 117 решения бяха отличени в шестте основни категории и подкатегориите към тях.

Над 300 бяха участниците от България в паневропейския хакатон. Сред посланиците на инициативата за България беше и заместник-кметът на София по дигитализация, иновации и икономическо развитие Владимир Данаилов заедно с министъра на труда и социалната политика Деница Сачева, кмета на Челопеч Алекси Кесяков, кмета на Бургас Димитър Николов и кмета на Варна Иван Портних.