Стартира кандидатстването за първия български инкубатор по роботика

22 Декември, 2021

Професионалната асоциация по роботика и автоматизация (PARA) организира първата инициатива, която ще помогне на младежи с идеи или проекти в сферата на роботиката дроновете, IоТ, машинното зрение или изкуствения интелект да достигнат до завършен прототип.

PARA Robotics Incubator ще предостави на участниците над 100 часа менторска помощ от инженери, достъп до лаборатории и развойни центрове за прототипиране, както и закупуване на необходим хардуер за проекта като платки, двигатели, сензори, управляващи блокове и други необходими материали.

Менторите, които ще се включат в PARA Robotics Incubator ще бъдат от компании като FESTO, Schneider Electric, Vangavis, ABB, Siviko и други. Същевременно „София Тех Парк“, “Милара“ център за споделени иновации Resonator, MOS Robotics, Рапид Прогрес, РАИС, Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации гр. Бургас и БГ Роботс ще предоставят достъп до лабораториите и развойните си центрове в  седем града.

Направление „Дигитализация, иновации и икономическо развитие“ на Столичната община е институционален партньор на PARA Robotics Incubator. Първият инкубатор по роботика е създаден основно с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“, Фонд за капиталови инвестиции към ББР, ФЕСТО, Шнайдер Електрик, ФАНУК България, Вангавис. Сред партньорите се открояват имената на Училищна Телерик Академия, Институт по роботика към БАН, Robo League Bulgaria, АБВ Академия, Клъстер Изкуствен Интелект България.

Инициативата стартира с ясна цел младежите да имат достъп до лаборатории, където да развият своите идеи и проекти. Менторството е от ключово значение за растежа както на бизнеса, така и на научната екосистема у нас. Именно под менторството на д-р Светлин Пенков и д-р Богдан Георгиев 18-годишният Виктор Колев спечели първа награда от най-престижния конкурс за млади учени на ЕС – EUCYS.

Знанията, които участниците ще придобият и подобрят в PARA Robotics Incubator, ще включват: дизайн мислене, създаване на продуктов прототип, навигация и манипулация, машинно зрение, колаборация, машинно самообучение и изкуствен интелект, както и намиране на партньори за тестване и купуване на технологията.

Крайният срок за кандидатстване е 30 януари 2021г., линк към регистрационната форма ще откриете тук. Приемат се екипи, както и самостоятелни основатели на възраст над 14 години. Повече за инициативата ще откриете тук.