„София избира“ търси зелени проекти за подобряване на градската среда

7 Ноември, 2021

Проекти, свързани с развитието на София като екологичен и зелен град, ще бъдат одобрявани в новото издание на програмата „София избира“ на Столична община. С програмата се подпомагат идеи на граждани за подобряването на градската среда, избирани за реализация от самите тях чрез гласуване. Проекти на стойност до 1 млн. лв. ще имат възможността да бъдат подложени на гласуване.

„София избира“ е Програма на Столична община, която стартира миналата година с цел да бъдат насърчени прякото участие на гражданите, неправителствени и професионални организации в предлагането на проекти и разпределението на бюджета на общината. Това обявиха на съвместна пресконференция заместник-кметовете на София по дигитализация Генчо Керезов, по строителство инж. Ангел Джоргов и Елица Панайотова – координатор на програма „Зелена София“.

Темата на Програмата за 2022 г. е ЗЕЛЕНОТО.

София беше класирана на финала в конкурса Зелена столица на Европа и нашето желание е да дадем повече гласност и приоритет на темата за устойчивото развитие на града и справянето с климатичните промени. Затова фокусът ще бъде зелената тема, каза зам.-кметът Генчо Керезов.

Целта е трансформация на градските пространства, така че те да подобрят състоянието на околната среда, да насърчат устойчивото придвижване, да осигурят по-добър достъп на гражданите до места за отдих и рекреационни дейности. А също и да подпомогнат запазване на биоразнообразието в града и да предложат мерки за справяне с климатичните промени. Това каза координаторът на програмата „Зелена София“ арх. Елица Панайотова.

Предложените проектни предложения трябва да са фокусирани върху теми като справяне с климатичните промени, запазване на биоразнообразието, увеличаване на дърветата в градска среда, зелени покриви, градско земеделие, намаляване на замърсяването на въздуха, алтернативни източници на енергия и др. 

Тази година в 28 столични училища се реализираха дейностите по обновяване на училищни тоалетни по проект „София избира децата“.

С цел осигуряване на устойчивост на проекта СО ще продължи да инвестира в училищните сгради. Това каза заместник-кметът инж. Ангел Джоргов. По думите му се предвижда дофинансиране с около 600 хил. лева за обновяване на всички останали санитарни помещения в тези 28 училища. В следващите години ще продължим работа по училищата, чийто кандидатури са в резервен списък, посочи също инж.Джоргов.

Всеки гражданин, гражданска или професионална организация може да изпраща идейни предложения. Всяко предложение трябва да бъде изпратено до 31 декември 2021 г. на имейл-адрес: sofia.izbira@sofia.bg.