Разработен е Viber бот за превенция на домашното насилие в България“

11 Ноември, 2021

Фондация Future Perfect разработиха Viber чат бот за превенция на домашното насилие в България, на име „Силна“. Проектът е финансиран по програмата „Социални иновации“ на Столична община и е достъпен за всички над 3.5 млн. потребители на Viber в страната.

Фондацията е учредена през 2020 година от Милена Едвиг и Андриан Георгиев, които имат дългогодишен опит в комуникационната индустрия. Екипът им разработва дигитални инструменти за целите на културни институции и неправителствени организации за защита на човешките права.

„Силна“ предлага съвети за безопасност, бърз достъп до денонощните телефонни линии и контакти на всички центрове в България, където хора, пострадали от домашно насилие, могат да потърсят помощ и защита.

Достъп до чат бота ще намерите тук, както и като потърсите „Силна“ в приложението Viber за Android, iOS и десктоп компютри.

Използвайки бота, всички Viber потребители могат да се осведомяват за своите права, в случай, че станат обект на насилие. Предоставя се информация за конкретните стъпки за подаване на молба за защита и къде могат да потърсят спешна медицинска помощ на територията на Столична община.

Чрез „Силна“ могат да бъдат намерени и образователни материали за цикъла на домашното насилие, какви форми на насилие съществуват, каква отговорност носи извършителя и какви действия би предприела полицията, след като бъде подаден сигнал за домашно насилие.

Далеч не всички случаи на домашно насилие се докладват на органите на реда или това се случва само в драстични ситуации с тежки физически травми и заплаха за здравето и живота на пострадалите.

Проблемът с домашното насилие е особено изострен по време на пандемията от COVID-19. Сигналите за престъпления, свързани с домашно насилие в София, са се увеличи двойно през 2021 г. спрямо 2019 г., преди началото на пандемията, по данни на Софийската районна прокуратура. Според същия отчет през първата половина на 2021 г. петима души са осъдени ефективно заради акт на домашно насилие и вече излежават присъдите си в затвор. От началото на пандемията от COVID-19 горещите телефонни линии също отчитат в пъти по-голямо натоварване от сигнали за домашно насилие.

“Силна” цели да помогне на повече хора да се предпазят от домашно насилие и да защитят живота, здравето и правата си.