От 01.07. новата е-услуга за смяна на адресна регистрация вече е изцяло интегрирана със системата за плащане на МЕУ

1 Юли, 2022

От 01.07. новата е-услуга за смяна на адресна регистрация вече е изцяло интегрирана със системата за плащане на МЕУ

Генчо Керезов, зам.кмет по дигитализация, иновации и икономическо развитие на София:

✅ От 01.07. новата е-услуга за смяна на адресна регистрация вече е изцяло интегрирана със системата за плащане на Министерство на електронното управление. С това пилотната фаза приключва и смело мога да заявя, че завършихме един успешен проект в партньорство с фондация Bloomberg Philanthropies. Всички райони вече работят успешно със системата и реално обслужват гражданите много по-бързо от двудневния срок, който сме заявили: https://address.sofia.bg/

🙏🏼 Огромно БЛАГОДАРЯ за доверието на кмета Йорданка Фандъкова, за силната подкрепа към проекта в Столичен общински съвет и председателя Georgi Valentinov Georgiev, които освободиха от плащане гражданите за времето на пилотната фаза, районните кметове и администрации, които демонстрираха готовност за трансформация и воля за ползване на иновации, съвместния ни екип Innovative Sofia и Зелена София, които координираха и управляваха целия процес, колегите от МЕУ, които съдействаха бързо за интеграцията.

Сега целта е да надградим системата така, че да може да поддържа и други електронни услуги, така че постепенно да я превърнем в единно електронно гише за обслужване на гражданите изцяло през мобилен телефон!

За съжаление, с решение на Министерски съвет от вчера, 3,5 милиона лева, които бяха предназначени за съвместен проект с МЕУ за автоматизиране на административния ход на общински услуги, няма да бъдат предоставени. Пренасочени са за други нужди. В рамките на проекта щяхме да разработим инструмент, който всички общини щяха да могат да ползват. Гражданите щяха да получават веднага резултат за над 50 услуги, без да се налага човешка намеса в общинските администрациии. Това ще забави електронното управление в цялата страна, но няма да ни откаже. Напълно наясно сме какво трябва да се случи и просто ще изчакаме по-спокойни политически и финансови времена.”