“Млади Разработчици” и как 51-во СУ “Елисавета Багряна” навлиза в света на Виртуалната Реалност

11 Юли, 2021

На 24-ти юни в столичното 51-во СУ „Елисавета Багряна“ се проведе събитието „Млади Разработчици“. Учениците от осми клас представиха своите проекти, подготвени по времето на свободно избирателната извън класна дейност – „Разработване на игри и приложения за Виртуална Реалност, компютри и мобилни устройства на Unity3d”

Събитието беше открито от Васил Анастасов, възпитаник от 51-во СУ, разработчик и предприемач, както и създателят на проект „DevHubOne”. Вече четвърта поредна година той споделя своите знания като преподавател в училището.

Проектите, представени по време на презентацията, са изготвени по време на учебната 2020/21 година, като все още са в процес на разработка и предстои да бъдат представени отново след финализирането им в завършени продукти. Четири са представените идеи, като те са следните:

360 Виртуална обиколка – направена за 51-во СУ „Елисавета Багряна“ виртуална обиколка, където училището може да бъде разгледано на база 360 градусови снимкови материали.

LowPoly Math – приложение, предназначено за мобилни устройства с цел изучаването на геометричните тела, техните формули, както и предоставяне на разгъвката на всяко едно геометрично тяло, което може да бъде сглобено от потребителя.

VR Art Gallery – интерактивна виртуална галерия, локализирана на платформа в космоса, с картини рисувани от учениците на 51-во СУ „Елисавета Багряна “

2Д Интерактивна Книжка за Оцветяване – нова на пазара концепция, целяща изучаване на буквите, думите и цветовете на английски език, заедно със звуков съпровод за тяхното произношение. Книгата се състои от две части (физическа и дигитална), като идеята е, детето да се упражнява няколко пъти в дигиталния формат преди да оцвети затвърденото във физическата книжка.

Инициативата училището да се развива в посоката на Виртуалната Реалност (ВР) започва в края на 2017г., като в началото на следваща 2018г., директорът на 51-во СУ „Елисавета Багряна“ оборудва два кабинета с три чифта очила за Виртуална Реалност и се закупуват компютри за разработване на приложения за ВР.

През годините интересът на учениците към Виртуалната Реалност се засилва, а Васил Анастасов става Unity Certified Developer и в края на 2018г. официално започва преподаването на учениците от 8-ми клас като извънкласна дейност. По-късно през 2019г. стартира международния проект “A-Maze-In” за създаване на Escape Room игра, в който участват четири държави – България, Германия, Гърция и Чехия. Представители на българския отбор са били учениците от 51-во СУ с водещ на отбора Васил Анастасов и независимо от това, че на години те са били най-малките, са имали водеща роля във финализирането на играта.

Презентацията „Млади Разработчици“ завърши с думите на Васил Анастасов:

„Днес на много места можете слушате и да четете за иновации в образованието, практико-приложната му страна, концепции, теории и така нататък, но ако искате да видите как се прави, заповядайте в нашето училище!“