Генчо Керезов е избран за иноватор на седмицата от глобална фондация Bloomberg Philanthropies

10 Декември, 2021

Глобалната мрежа на градовете на фондация Bloomberg Philanthropies определи Генчо Керезов, зам.-кмет на София по дигитализацията, за иноватор на седмицата. Керезов е и един от 52-мата глобални лидери тази година, които биват разпознати от световната мрежа за иновациите в управлението на София.

Публикуваме превод на специалния материал, който направиха от Bloomberg по случая. С оригинала можете да се запознаете от тук.

Когато миналата година Генчо Керезов заема поста на заместник-кмет на София, отговарящ за дигиталната трансформация, той си поставя за цел да разбере колко души използват електронните услуги на града. За съжаление отговорът е бил не много. През първите шест месеца на 2020 г. е имало 71 услуги, които са били използвани по-малко от 400 пъти в град с близо 2 милиона жители.

„Имахме дигитални услуги, но почти не се използваха“, казва Керезов. „Те не са построени по начин, по който един потребител може да ги използва без затруднения. Архитектурата им е излишно усложнена“. Екипът на направление „Дигитализация, иновации и икономическо развитие“, воден от зам.-кмета Керезов, се заемат лично с предизвикателството да променят това.

Участието в Digital Innovation Initiative на Bloomberg Philanthropies в Европа дава добро място за началото на промяната. Проектът, с който участва Столична община, е електронна смяна на адресната регистрация.

Първата крачка към реализацията на проекта е запознанството със самите потребители. Екипът интервюира над 100 собственици на имоти, наематели, студенти и други, които са използвали старата система. Събират се данни за объркващи ползвателя стъпки и оплаквания за загубено време, защото са били принудени да отидат физически до общинските служби, за да подпишат документи. Това, което споделят хората, е че искат по-ясен процес, който може да се осъществи без излишни стъпки.

Екипът на Иновативна София изгради нов начин да се постигне точно това с помощта на смартфон. Големият пробив включва намирането на единствения доставчик, чиято технология за проверка на цифрови подписи отговаря на текущото българско законодателство. Потребителите само трябва да сканират документа си за самоличност и да покажат лицето си на камерата на телефона, за да може кметството да потвърди самоличността им. Общинският съвет подпомага усилията, като премахва малка административна такса, която потребителите обикновено трябва да плащат за тази транзакция. „Наистина спестява много време на гражданите, за да не се налага и да въвеждат данни за кредитната си карта и т.н.“, казва Керезов.

Градът тества новия процес първо в няколко квартала и усвояването му е значително. Само за две седмици и само за район “Студентски”  са направени повече електронни заявки отколкото в цялата община от 2015 г. досега. Това значи, че за 6 години направените заявки са по-малко, отколкото направените през последните 14 дни – нещо, което ясно показва колко голяма е била нуждата услугата да се дигитализира. Само след няколко месеца една четвърт от всички регистрации в тези области бяха завършени дигитално. Керезов се надява да използва този импулс не само за разширяване на адресната услуга до останалата част от града, но и за цялостно обновяване на другите дигитални услуги в града. „Трябва да направим тези услуги ориентирани към потребителите, с дизайн, който е много прост, елегантен и праволинеен“, казва Керезов. „Трябва да го направим лесен за използване, така че всъщност да е удоволствие да получите това, от което се нуждаете, от умния град.“

Генчо Керезов споделя още: „Трябва да бъдете наистина неумолими, когато правите проект за трансформация. Всеки обича промяната, но никой не обича да се променя.”