Бъдете част от проучването за „Емоционално и психично здраве на работното място“ в България

24 Ноември, 2021

Екипът от психолози и психотерапевти на hOUR THERAPY провежда анонимна анкета сред работещите в компании в България от всички икономически сектори на тема “Емоционално и психично здраве на работното място”.

Анкетата е по инициатива на екипа на hOUR THERAPY – психолози и психотерапевти, които предоставят консултации като част от социалния пакет придобивки за служители в компании от IT, производствения и други сектори. Служителите могат да разговарят със сертифицирани специалисти от различни школи, на български, английски или немски език, на живо или онлайн. Срещите са конфиденциални и в тях могат да бъдат обсъждани начините за справяне с напрежение или стрес, преодоляване на конфликти, борба с липса на мотивация, казуси от семейството, теми от родителството и всичко, свързано с емоционалното и психично здраве с цел да се осигури благосъстояние и ефективност на работното място.

Целта на въпросника е да проучи какви фактори се намесват в работния процес, доколко те повлияват на благосъстоянието и ефективността на работното място и доколко компаниите подпомагат психичното здраве на хората в екипите като част от политиките им да осигурят продуктивен работен процес.

Попълването й не изисква предоставяне на лични данни и ще ви отнеме не повече от 10 минути. Линк към анкетата ще откриете тук.

В края на 2018 г., далеч преди пандемията да стане част от ежедневието ни, Световната здравна организация (СЗО) обособи в своята 11-та ревизия на Международната класификация на болестите МКБ-11 (ICD-11) цял подраздел за проблеми, свързани с работното място и работната среда. Това стана скоро след като организацията обяви данни от глобално изследване, според което близо 264 милиона души страдат от депресия, голяма част от тях имат и симптоми на тревожност и това струва на компаниите около 1 трилион долара загубена производителност всяка година. Синдромът на професионалното прегаряне (burnout) беше класифициран като професионален феномен и се очаква той да бъде част от актуализираната класификация на СЗО, която ще влезе в сила от 1 януари 2022 г.

Пандемията засили интереса и постави още по-голям фокус върху темата за благосъстоянието на работното място. Европейската комисия, Американската асоциация на психолозите, международния Институт за психично здраве на работното място (Workplace Mental Health Institute) и много други свързани с темата организации постоянно публикуват доклади за ефекта от стреса през последните месеци, а Financial Times стартира три нови рубрики по темата: Бърнаут, Здравето на работното място и Ментално здраве на работното място.

Емоционалното и физическото здраве на хората в екипите са основния нов приоритет на компаниите в Европа.

При изникнали въпроси, може да пишете на hello@hourtherapy.bg или да потърсите инициаторите на проучването на тел. +359 882 008 317.