PARA представи годишното си проучване за автоматизацията у нас

 

Асоциацията по роботика и автоматизация (ПАРА) представи данните от актуалното си проучване за ролята на автоматизацията у нас по време на форума „Robotics Strategy Forum 2020“, което се проведе на 22 октомври. ПАРА изготвя доклада за трета поредна година чрез анкетно проучване сред българските компании. 

Тази година данните изследват и до каква степен и как COVID-19 кризата се отразява на плановете на местната индустрия за инвестиции в автоматизация. Резултатите са базирани на отговорите на 32 компании с близо 15 000 служители от сектори като автомобилни компоненти, мебелна индустрия, електроника, машиностроене и др. От асоциацията подчертават, че проучването не претендира за представителност на извадката. 

Ето и някои от най-важните изводи:

  • При 50% от компаниите се наблюдава забавяне или пълно отлагане на инвестициите в автоматизация заради пандемията. Половината от тези компании са в автомобилния сектор. 
  • Все пак има компании – 19% от всички, при които пандемията е ускорила процесите. Сред тях са представители на химическата индустрия, производители на микроелектроника, датчици за умен дом и др.
  • 44% обмислят да внедрят софтуерна и дискретна автоматизация.
  • Компаниите искат да автоматизират най-вече производствения процес, събирането и обработването на данни, администрацията и контрола на качеството.
  • Автомобилната индустрия остава основен ползвател на индустриални роботи у нас – средно 1 робот на 45,85 служителя помагат в 4 фабрики за автомобилни компоненти. В машиностроенето, хранително-вкусовата промишленост, автоматизацията и електродомакинската техника 1 робот помага на 70,66 служителя в компанията.
  • Основен мотив за инвестиция в роботизирани системи са качеството, оптимизацията на разходи и липсата на работна ръка.

Още данни от проучването ще намерите в блога на ПАРА тук, както и във видеозаписа от откриването на „Robotics Strategy Forum 2020“. Запис от всички видеа от форума може да гледате в YouTube канала на Асоциацията тук.