Как изглежда цифровият двойник на града през детските очи

 

Институтът GATE към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проведе конкурс за детска рисунка на тема „Как изглежда цифровият двойник на града?“. Отличени бяха шест рисунки на млади художници между 9 и 15 години.

Участниците в конкурса трябваше да нарисуват града така, както биха искали да изглежда, и да покажат какво биха променили в съвременния град, така че той да е място за хубав живот на усмихнати хора. 

Победителите бяха обявени в края на ноември по време на Нощта на учените. Видео от обявяването на победителите и техните рисунки можете да видите във видеото тук.

Преди два месеца единственият по рода си институт за разработки в сферата на големите данни (big data) за Балканите и Източна Европа GATE стартира официално проекта си “Цифров двойник на града”. Партньор в проекта е Столичната община, а първият двойник ще бъде изграден на територията на район Лозенец. Проектът се реализира като част от Споразумението за сътрудничество по изпълнението на Стратегията за дигитална трансформация на София между Столичната община и института GATE.