Докладът The State of European Tech на Atomico: Европейският технологичен сектор е на път да достигне рекордните 41 милиарда долара рискови инвестиции

 


През декември базираният в Лондон фонд за рисков капитал Atomico публикува годишния си доклад с данни зa cъcтoяниeтo нa eвpoпeйcĸите тexнoлoгични компании. Според доклада технологичният сектор е на път да достигне рекордните 41 милиарда долара инвестиции от рисков капитал през предизвикателната 2020-та година, вследствие на по-голям брой кръгове за финансиране от 100 до 250 милиона долара. “
Към днешна дата няма компания, която да се заинтригува от рунд за 10 милиона долара”, коментират авторите на доклада.

Един голям въпрос доминира в анализа тази година: как Covid-19 и последствията от пандемията се отразиха на европейските технологии?

Данните показват, че екосистемата се е справила повече от добре в кризисната ситуация и несъмнено е била нетен бенефициент от масовата дигитализация.

Почти половината от участвалите в проучването за доклада за 2020 г. заявяват, че им е било по-трудно да получат финансиране, заедно с предизвикателствата, свързани с пускане на продукти на пазара и свиването на продажбите. Благополучието (wellbeing) се нарежда сред най-големите предизвикателства за основателите на технологични компании през изминалата година.

И все пак е факт, че много европейски компании се разрастват изключително бързо. Екосистемата има 115 компании с оценка над 1 млрд. долара, получили финансиране с рисков капитал. Докладът дава за пример компаниите Spotify и Adyen, които достигат капитализация от 50 млрд. долара и коментира, че оценки за 100 млрд. долара започват да изглеждат неизбежни. Друг пример в документа е Хопин, която през ноември постави рекорд за най-бързо разрастналата се компания в Европа – компанията постига оценка от 1 милиард долара само 17 месеца след основаването си.

Според доклада институционални инвеститори от Европа и останалата част от света са влели три пъти повече средства в европейската технологична индустрия, отколкото преди пет години. С узряването на екосистемата делът на финансирането с рисков капитал от правителствени агенции намалява и сега представлява по-малко от 10% от VC средствата в най-зрелите пазари в Европа.

Според доклада, международните инвестиции не са пресъхнали. Всъщност, американските инвеститори са участвали в рекорден брой инвестиционни кръгове. Оказва се, че дистанционната работа не откъсва Европа от динамиката и все повече става ясно, че обещаващи компании могат да се появят на всяко място; големите таланти могат да работят за проектите си от всяка точка на света и същото важи за дейността на инвеститорите.

Почти 80% от ангелите, участвали в анкетата, са работили в технологични стартъпи и са основали собствен бизнес. Експерти от екипите на Zalando, Spotify, Klarna, Skype, Just Eat и други сега изграждат на свой ред ново поколение компании.


Ключови заключения в доклада

Според доклада, трябва да бъде осигурен достъп до средства за ликвидност за повече европейски технологични компании, за да могат те да останат привлекателни за инвеститорите, както и за да запазят експертите в екипите си. Това означава повече компании да излизат на публичните европейски пазари. Не са малко случаите на „изтичане на стойност“ (‘value leakage’) при екзити на европейски компании, подкрепени с над 1 млрд. долара рисков капитал, като купувачите при сливания и придобивания участват в 52% от стойността на екзитите. Европа има много кандидати за първично публично предлагане (IPO), но въпреки успешните примери на The Hut Group и Allegro, тази година те са много по-малко от тези в САЩ. Трябва също да се даде възможност на компаниите, които не са лидери на световната сцена, да реализират ранни екзити и да реинвестират в таланти и капитал чрез ликвидност на всички етапи от развитието си. Американските компании “се провалят” по-бързо (fail faster), се посочва в доклада. Предприятията там са с 50% по-склонни да направят екзит след първи кръг на финансиране, отколкото европейските компании.

Докладът сочи, че тенденция към промяна има. Европейският рисков капитал, частният капитал и публичните пазари се обединяват във все по-тесен съюз, създавайки повече възможности за екзити, силен набор от кандидати за IPO и по-големи екосистеми от опитни таланти и предприемачи.

Авторите на доклада коментират и необходимостта от следващи стъпки към  повишаване на разнообразието и интеграцията на различните групи. Жените основатели на компании и тъмнокожите предприемачи срещат много по-големи трудности в набирането на капитал. Подобен тип неравенство ощетява както средата откъм таланти, така и възможностите за създаване на повече идеи с потенциал. Еднаквото отношение към различните групи би довело до още по-добри резултати в цялата екосистема. 

Друга голяма възможност е технологичните компании в Европа да застанат в центъра на борбата срещу един от най-големите проблеми в света: климатичните изменения. Инвестициите в стартиращи компании, ориентирани към климата в Европа, са нараснали до над 11 млрд. долара през последните пет години. „Зелена сделка“ на Европейската комисия има потенциал и занапред да бъде важен катализатор за продължаващи инвестиции в тази област.

И не на последно място, европейският технологичен сектор се нуждае от регулации, които подкрепят средата да реализира потенциала си на двигател на икономическия растеж. Правителствата реагираха бързо в подкрепа на стартиращите компании вследствие на COVID-19, насочвайки 11 милиарда долара средства в помощ на предприятията в цяла Европа, въпреки че въздействието на тази инвестиция все още не е ясно. Появяват се позитивни инициативи на държавно ниво, но все пак е необходим по-добър диалог, коментира докладът и посочва, че само 20% от основателите и инвеститорите смятат, че европейските политици и институции разбират предизвикателствата, с които трябва да се справят стартъпите и компаниите в по-напреднал етап на развитие.

Пълния доклад The State of the European Tech с данни, графики и анализи може да видите тук.