Вторият годишния доклад на Българската финтех асоциация представя местния финтех сектор в цифри и първия мапинг на финтех екосистемата в България

 

За втора поредна година Българската Финтех Асоциация (БФА) публикува своя годишен финтех доклад за постиженията в сектор дигитални финанси в България.  

Тази година докладът изследва финансовите параметри на българските финтех компании за 2019 г., инвестициите в сектора, изследва мястото на страната ни в Европа и света и за първи път картографира компаниите и организациите в местната екосистема.

Радваме се, че сме партньор на БФА в създаването на първия мапинг на финтех сектора в България, който е част от доклада! През октомври официално представихме и първата Финтех матрица на София, която разработихме съвместно с БФА като част от поредицата секторни мапинги на Иновативна София, посветени на различни приоритетни индустрии в София (сред които говтех, финтех, гейминг и MICE). 

Според втория годишен доклад на БФА, броят на финтех компаниите у нас е 100 (като 66 от тях са стартъпи, а 34 са вече установени компании). За сравнение, през 2019 г. броят им е бил 65.

Над половината от компаниите са създадени между 2015 г. и 2020 г., като 2018 г. е била особено динамична с 22 установени компании. Във финтех индустрията през миналата година са били заети 3338 души – лек спад спрямо 2018, когато там са работили 3667 души.

Приходите на компаниите в сектора достигат рекорд от 361 млн. евро. През 2019 г. рисковите инвестиции в компании в сектора достигат 1/3 от всички VC инвестиции в България. Българските стартъпи са подкрепяни, както от инвестиционни фондове, бизнес ангели и частни инвеститори, така и от местните банки, чрез редица инициативи за подпомагане на стартиращи компании, се казва в доклада.

 

Център на екосистемата за дигитални финанси е София, където се намират 84 от всички 100 организации, включени в анализа. София е и една от най-бързо развиващите се дестинации в Югоизточна Европа и се превръща във финтех центъра на Централна и Източна Европа. 

Представители има във всички сегменти на сектора. Най-много са компаниите, които развиват решения за плащания и фактуриране, капиталови пазари, кредитиране, както и лични финанси. 

„Въпреки че се счита, че българската финтех индустрия допринася малко към националния БВП, тя всъщност е една гигантска стъпка в посока икономика с висока добавена стойност. За държави като България, финтех индустрията предоставя една от малкото възможности за насърчаване на високоефективна икономика”, коментира за доклада Валери Вълчев, съосновател и председател на БФА.