Напредва колаборацията между София и Корея по програмата IURC

17 Декември, 2021

Участието на София по Програмата за международно и регионално сътрудничество (IURC – International Urban & Regional Cooperation) предоставя нови възможности за столицата да бъде част от международна мрежа за обмяна на дигитални практики.

През изминалите месеци екипът на направление „Дигитализация, иновации и икономическо развитие“ (Иновативна София) на Столична община активно си взаимодейства с партньорите от IURC Корея по програмата. Последната среща се проведе на 15ти декември с участието на екипа на град Сежонг. Главният фокус на дискусията беше темата „Транспорт“, като главната цел бе да се създаде дискусия на общи интереси по темата, както и представяне на добри практики.

Освен екипа на Иновативна София, в срещата се присъединиха и други участници от столичната екосистема – представители от Центъра за градска мобилност София, София План и Зелена София.

Анализ на данните в София показват, че най-голям дял има градският транспорт с 37% от всички пътувания. Това е основният индикатор за измерване на постигането на целите в Плана за устойчива градска мобилност на Столична община. Целта е 80% от всички пътувания през 2035 г. да се извършват с устойчиви форми на транспорт (пешеходен, колоездачески, обществен транспорт) и само 20% с автомобили, сподели Цветан Цолов (Началник отдел “Международни проекти” – Център за градска мобилност София).

Някои от представените проекти от екипа на град София по време на срещата са:

Нова автоматизирана билетна система – 1200 превозни средства на градския транспорт са оборудвани с повече от 15 000 бордови устройства, включително принтери за единични билети, записващи устройства, 3934 валидатори и камери за видеонаблюдение. Валидаторите в превозните средства на градския транспорт, както и бариерите в метро станциите разпознават новите безконтактни смарт карти, кредитни и дебитни карти, телефони и други смарт устройства за плащане за единично пътуване. Системата е напълно внедрена във всички видове градски транспорт – метро и наземен транспорт.

Уебпорталътwebportal.sofiatraffic.bg и мобилният сайт sofia.mpass.bg осигуряват лесен достъп за закупуване на билети и карти за градски транспорт без посещение на билетна каса. Уеб порталът предоставя възможност за закупуване на онлайн транспортни документи за градския транспорт на София, както и зареждането им на новите електронни карти Sofia City Card, издавани от Центъра за градска мобилност. Иновативното приложение MPASS е част от новите функционалности на интегрираната автоматизирана система за събиране на такси. Предоставя възможност за закупуване на билет за еднократно пътуване и дневна карта под формата на QR код и пътуване с него в градския транспорт.

Видеонаблюдение и аналитични услуги – Инсталираната система за видеонаблюдение, която е част от Проекта за нова автоматизирана билетна система в София, има за цел да повиши безопасността на пътниците и да осигури по-добра сигурност. Камерите в превозните средства на обществения транспорт също могат да предоставят данни, които се оценяват допълнително от софтуера за анализ на човекопотока, за да се оценят нивата на заетост.

Някои от представените проекти от екипа на град Сежонг по време на срещата са:

Обществена велосипедна услуга – предлага велосипеди като вид обществен транспорт, който може лесно да се наеме на всяко място и да се върне на близко място след употреба. Пилотната програма за обществени велосипеди започва през 2014 г. с 29 станции под наем и 320 велосипеда в една жилищна зона близо до Cheotmaul. Към момента програмата за обществени велосипеди има 629 станции под наем и 3540 велосипеда, покриващи до четири жилищни района.

Работно състояние на интелигентната транспортна система (ITS) – Сежонг непрекъснато изгражда и оперира Интелигентната транспортна система (ITS) от 2013 г., за да разреши постоянно нарастващия проблем с градския трафик. Системата е предназначена за предотвратяване на пътнотранспортни произшествия чрез проверка на околните пътни условия и подаване на предупредителни сигнали в реално време. Системата използва двупосочна комуникация между превозните средства и между инфраструктурата, за да гарантира безопасност, мобилност и устойчивост.

По време на срещата, двата града намериха много общи теми, които в бъдеще ще бъдат допълнително дискутирани, с идеята да се направи план за съвместно партньорство. Следващата среща, която ще се състои с екипа на IURC Корея, е планирана за януари 2022г.

Повече за участието на Столична община по Програмата за международно и регионално сътрудничество (IURC), ще откриете тук.