София навлезе във фаза “Бета” на Инициативата за цифрови иновации на Bloomberg Philanthropies

8 Март, 2021

 

София навлезе във фаза “Бета” от участието си в Инициативата за цифрови иновации на Bloomberg Philanthropies и като част от редовните консултации с експертите от FutureGov проведохме първа международна среща от този етап на проекта с участието на още 6 градове участници от цяла Европа.

В работната онлайн среща се включиха Ана Георгиева и Велко Велков от екипа на Иновативна София, както и Антония Шаламанова и Десислава Тодорова от екипа на Зелена София. Двете организации, от името на Столичната община, реализират участието на столицата в международния проект, а посоката, в която работим, са административните услуги, базирани на епизоди от живота. 

Към момента сме се спрели на събитието “преместване в София или в рамките на София”, като тук вземаме предвид и различните поводи за това – намиране на работа, стартиране на бизнес, образование, сключване на брак. Разлика съществува и според това дали лицето е от друг български град, дали пристига от държава в ЕС или от друга държава по света, или се премества от един район на София в друг.

На срещата (т.нар Show&Tell meeting) представихме визията ни за “идеалната” напълно автоматизирана потребителска пътека, свързана с цялостното изживяване на отделните потребители – собственици, наемодатели и наематели, – при свързаните с промяна на постоянен или настоящ адрес поводи за търсене на услугите на градската администрация. 

В работната среща се включиха и екипите на Талин, Вилнюс, Хелзинки, Дъблин, Прага и Братислава. С колегите от столицата на Словакия имаме отделни самостоятелни месечни срещи, в рамките на Инициативата за цифрови иновации тъй като казусът, който екипът там избра, е най-близък до този на София – оптимизиране на градските услуги за събиране на данъци и такси. От своя страна, Талин работят по трансформиране на услугите, свързани с градско планиране, Хелзинки по услуги при наемане на работа, Прага по събиране и извозване на отпадъците.

Очаквайте повече новини за следващите стъпки в рамката на фаза “Бета” в следващите ни статии по проекта!