София е на 86-то място сред 1 000 града в тазгодишната класация на StartupBlink “Глобални екосистеми 2020”

27 Май, 2020

София се изкачва до 86 място сред 1 000 града в тазгодишната класация “Глобални екосистеми 2020” (Global Ecosystem Ranking 2020) на StartupBlink – водеща международна платформа за стартиращи компании и изследователски центрове. София е представена и със специална страница за предприемаческата среда в столицата в частта на доклада с профили на конкретни градове. 
За годишния си доклад-класация StartupBlink прави преглед на световната стартъп екосистема като анализира информация за над 1000 града в 100 държави. България също се изкачва в класацията по държави – до 32 място, което е с три позиции нагоре спрямо 2019 г.

“Визитката” на София в “Глобални екосистеми 2020”

София е технологичен център с иновативни стартъпи в редица индустрии, се казва в обзорната статия за столицата. Около 15% от стартъпите са в дълбоките технологии (deeptech)  – AI, IoT, аерокосмика и др., а над 30 стартиращи компании са в гейминг индустрията. Около 1/3 от основателите на стартъпи са чужденци. София има добре развита екосистема с мрежа от ангели инвеститори, над 15 фонда за рисково финансиране и 30 коуъркинг пространства. С впечатляващите 246 кръга на финансиране през последните 6 години, София е на трето място сред градовете в Централна и Източна Европа по брой на кръговете за рисково инвестиране. 30,2% от заетите в сектора на ИКТ са жени (срещу 16,7% в ЕС). 42% от настоящите студенти са в STEM специалности. 

Статията припомня и че София ще бъде домакин на един от осемте суперкомпютри от следващото поколение на ЕС, който се очаква да започне да функционира до края на 2020 г. и цитира столичния заместник-кмет по дигитализация, иновации и икономическо развитие Владимир Данаилов: „София измина дълъг път от аутсорсинг дестинация в развита екосистема, която създава продукти и услуги от световна класа. София има истории, които заслужават да бъдат разказани!”.

София беше представена и с живо включване по време на онлайн представянето на доклада пред международна аудитория в платформата Zoom на 26 май. 

Поканата дойде след като StartupBlink ангажира в процеса на събиране и актуализиране на информацията и данните за София експерти от Столичната община и екипите на Иновативна София и Инвест София (Столичната агенция за инвестиции – СОАПИ). 

Надя Султанова: ‘София има една от най-бързо развиващите се стартиращи и предприемачески екосистеми в региона и е технологичен, иновационен и креативен център със зряла ИТ, иновационна и технологична среда. Днес столичните компании разработват тук решения с глобално приложение. София все още няма първия си “еднорог”, но има няколко компании, които са близо до постигането на тази цел.’

 

Представянето на България в класацията по държави

Според доклада страната ни има впечатляващо голям брой участници в предприемаческата екосистема. “Ако продължи по тази траектория, България може да е в топ 30 до 2021 г.”, се казва в документа. 

Статията отбелязва, че има пропаст между София и другите 3 български града, включени в индекса. Втората най-силна екосистема е Варна – на 430-то място, Пловдив – на 784-то и Бургас – на 984-то, като и трите града отбелязват спад в индекса спрямо 2019 г. 

“Това несъответствие със сигурност пречи на страната да влезе в топ 30 и трябва да е приоритет за участниците в екосистемата да включат тези по-малки градове в орбитата на София”, коментират авторите на анализа. “Стартъп средата в България получи силен старт през 2014 г. с акселератори като Eleven, финансирани от ЕС. Предприемачите от целия континент започнаха да забелязват екосистемата и базираха дейностите си там. Някои специални данъчни облекчения също помогнаха да стане видимо защо преместването на операциите на една компания в България има смисъл, а най-емблематичната верига за коуоркинг в Европа – Betahaus – отвори врати в София. Притеснението тогава беше дали това е достатъчно, за да се промени местното мислене и да се тласне населението към предприемачество.

Сега през 2020 г. можем ясно да видим, че България наистина поддържа позицията си на силна екосистема в Балканския регион. София обаче все още не е основен европейски хъб и ще видим дали допълнителните инвестиции ще изведат България на следващото ниво. Работната сила в страната може да се похвали със силни технически умения и при създаването на стартъпи местните предприемачи избират интересни технологични вертикали в “дълбоките технологии” като машинно обучение и анализ на данни. Това дава надежда, че екосистемата има потенциал да стане високотехнологична, ако се приложат правилните политики. Тези политики трябва да улеснят правната рамка за предприемачите, да насърчат частните инвестиции и да намалят зависимостта от публично финансиране.” 

 

Методология

За класацията си “Глобални екосистеми 2020” StartupBlink оценява градовете и държавите чрез алгоритъм, който съпоставя количествени и качествени показатели, както и показатели за състоянието на бизнес средата като цяло. Така, освен броя играчи в една екосистема (стартъпи, акселератори, коуъркинг пространства и др.), индексът взима под внимание и доколко тези участници са двигатели за иновации в средата. 

За целта, платформата подлага над 60 000 стартъпи от своята база данни на различни системи за оценка (главно в интеграция с данни на CrunchBase, SEMrush, Meetup, Coworker), за да оцени фактори като месечни посещения, авторитет на домейна, клиентска база и др. В оценката на държавите и градовете се взима под внимание и наличието на компании “еднорози”, присъствието на световен коуъркинг бранд, значими за стартъп и предприемаческата екосистема събития, а също и общи показатели за бизнес средата – инфраструктура, интернет скорост, инвестиции в научноизследователска и развойна дейност, показатели от международни индекси като “лекота на правене на бизнес” (ease of doing business) на Световната банка и др.

 

За StartupBlink 

StartupBlink е сред водещите международни платформи за стартиращи компании и изследователски центрове. Управлява десетки общности от цял свят с разнообразни участници: разработчици, организации от публичния сектор, споделени пространства, акселератори и предприемачи. Платформата има модули с възможност за картографиране, анализ и популяризиране на градове и държави. 

Пълният документ “Глобални екосистеми 2020” е достъпен за безплатно изтегляне след регистрация тук: report.startupblink.com/