Първа среща на Дигиталния борд на София

2 Октомври, 2020

На 1 октомври се проведе първата среща на Дигиталния борд на София. Радваме се, че в него се включват бизнес асоциации, представители на академичните среди, експерти от технологичните компании в София. 

Част от тях бяха с екипа ни през целия процес по създаване на Стратегията за дигитална трансформация на София. Друга част се присъединяват сега, когато Стратегията е единодушно приета от Столичния общински съвет и започва нейното изпълнение. 

Бордът е отворен за участници и експертите в него имат мисията да споделят с екипа ни и със заместник-кмета по “Дигитализация, иновации и икономическо развитие” Генчо Керезов своята експертиза, както и насоки за най-добрите практики и конкретни решения, които трябва да бъдат взети от Столичната община, за да развиваме София като дигитален, умен и динамичен град.

 

Какво представлява Дигиталният борд на София

Бордът включва лидери на ръководни позиции в местни технологични компании и бизнес асоциации, академични и браншови експерти. 

Бордът дава съвети на заместник-кмета относно инициативите за интелигентни градове, подбора, оценката, приоритизирането и финансирането на технологичните решения и проектите за интелигентни градове, които трябва да бъдат приложени.

Председател: г-н Генчо Керезов, заместник-кмет на София по “Дигитализация, иновации и икономическо развитие”, Столична община

Състав: отворен. Бордът няма определени членове. Заместник-кметът кани участниците на всяка среща съобразно темите за обсъждане.

На срещата заместник-кметът Керезов, Надя Султанова, директор „Дигитализация, иновации и инвестиции“ на Иновативна София и Марк-Алекс Евтимов от Иновативна София представиха План за действие по изпълнението на Стратегията за дигитална трансформация на София. Документът, който предстои да бъде представен и пред СОС, включва индикативни дейности, програма за реализация и рамка за оценка на изпълнението на Стратегията.

 

В дискусията се включи и кметът на София Йорданка Фандъкова. 

Създаването на Борда е една от първите задачи, която поставих пред заместник-кмета по дигитализация Генчо Керезов. Заедно с изготвянето на “План за действие” към Стратегията за дигитализация на София, това е важно за развитието на конкретните приоритети за работа, посочи Фандъкова.

По думите на заместник-кмета Генчо Керезов, за да се случи дигиталната трансформация на София, е нужна координация на три основни нива:

  • Организационно – вътре в общината и между нейните структури.
  • Технологично – където е и основната роля на дигиталния борд, а именно да съветва относно внедряването на добрите световни и местни практики.
  • Обществено – където да генерираме консенсус с гражданите по отношение на посоката, в която сме поели.

Разработихме концепцията за Дигитален борд, проучвайки опита на световни столици и големи градове, като основния принос за нея е на екипа на Иновативна София. Подобни бизнес консултативни съвети работят в Лондон: Smart London Board; Атланта, САЩ: Atlanta Chief Information Officer (CIO) Advisory Board; Сиатъл, САЩ: Innovation Advisory Council (IAC), Сан Хосе, САЩ: San José Smart City Advisory Board, посочи Керезов по време на срещата.

 

Какво предстои

Дигиталният борд на София ще се среща веднъж на тримесечие, като заместник-кметът може да кани членове на Борда на допълнителни заседания, ако е необходимо. Потенциално допълнително в срещите ще участват представители на различни общински и държавни структури в зависимост от темите, които ще се обсъждат. Записки от срещите ще се публикуват на сайта на Иновативна София заедно с всички допълнителни представени материали.

 

Абонирайте се за бюлетина ни, за да получавате актуална информация за работата на Борда и новини за текущи проекти и инициативи, които насърчават дигитализацията по всички вертикали на градската среда. Може да последвате и профилите на Иновативна София във фейсбук, LinkedIn and Twitter.