Първа карта на финтех сектора в София

8 Октомври, 2020

 

 

Първата карта на финтех индустрията в София вече е факт! Документът Sofia Fintech Mapping 2020 е създаден в партньорство с Българската Финтех Асоциация и беше официално представен днес на съвместен семинар, в който се включи и Европейската асоциация по дигитални финанси (European Digital Finance Association). 

 

София: финтех хъб в Централна и Източна Европа

В София, столицата на България, се намират централните офиси на 83 от 102-те финтех компании в страната. Според Глобалния финтех индекс 2020 г. (GFI) три държави в региона са сред 60-те най-добри финтех екосистеми в света: Словения, България и Румъния. Според GFI София е водеща локация в Югоизточна Европа, следвана от Любляна, Букурещ и Клуж-Напока, всички те в Топ 50 на Европа.

Иновациите и дигитализацията са в основата на дейността на финтех компаниите, които допринасят значително за цялостния потенциал на всяка държава да създава и внедрява иновации и нови технологии. За т.нар. “emerging” или развиващи се пазари като България, финтех индустрията е една от малкото възможности за постигане на високоефективна икономика. В този смисъл, макар българската финтех индустрия да има сравнително малък принос за БВП в страната, тя има изключително важна роля за цялостната ефективност и модернизация на икономиката. Създаването и разработването на повече финтех модели в България поставя страната ни на картата на бъдещето на финансите. 

 

Sofia Fintech Mapping 2020 има за цел да покаже бързо развиващата се екосистема в града, да привлече вниманието към различните участници в нея и да сподели успешните истории на столичния финтех сектор у нас и пред света

Отправяме покана към всички финтех компании в София да използват този документ, когато разказват своите успешни истории, и да покажат, че са част от стабилна и развита местна екосистема. 

Събирането на информацията за картографирането на сектора осъществихме заедно с Българската Финтех Асоциация. Изтеглете Sofia Fintech Mapping 2020 и я споделете с още хора от общността.