PARA публикува годишния си доклад за българските успехи в роботиката и автоматизацията през 2020

15 Февруари, 2021

 

За трета поредна година Асоциацията по роботика и автоматизация PARA публикува годишния си доклад “Българските успехи в роботиката и автоматизацията през 2020 г.” за постижения в сектора. 

В документа са събрани успешните проекти на българските компании в индустриалната роботика и роботите в сферата на услугите, както и дейностите на Асоциацията и цялата екосистема, насочени към образователната роботика, дуалното образование и поощряването на смелост за иновации и предприемачество у децата още от най-ранна ученическа възраст. Радваме се да бъдем сред партньорите на PARA в активностите, с които организацията развива сектора и средата в София и България и благодарим на Асоциацията за това, че включи в годишния си доклад секция, посветена на дейностите на Иновативна София.

Въпреки турбулентната 2020-та година, сферата на роботиката и автоматизацията запазва своята динамика. Именно автоматизирани решения помагат на множество индустриални предприятия да запазят или адаптират производствения си профил. Същевременно навлизат множество нови дистанционни услуги, както и услуги по дистанционен мониторинг и управление, „zero-touch“ и „plug и produce“ решения. Растеж се наблюдава и в използването на краудсорсинг платформи за индустриален дизайн, системи за 3D печат, както и мобилни роботи с дистанционно управление през облака.

България не остава откъсната от тези процеси и през 2020 г. у нас се реализират:

∙             Роботизирана поточна линия за пакетиране на шоколадови изделия

∙             Първата изцяло автоматизирана линия за изрязване на полиуретанова пяна на Балканите

∙             Контролна зала за автоматизирано управление и бързи анализи на текущия добив в рудник „Ада Тепе“

∙             Внедряване на RPA технологията в две български банки

∙             „МОС Роботикс“ разработи решение за автоматизация в тайландска мебелна фабрика

∙             INDUSTRIA участва в проект за създаване на дигитален близнак в хранително-вкусовата промишленост

∙             Българска ERP платформа подпомага доктори в проследяването на пандемията от COVID-19

 

Още за успехите на България в сферата на роботиката и автоматизацията ще намерите в пълното издание на доклада “Българските успехи в роботиката и автоматизацията през 2020 г.”, публикуван на български и на английски език в сайта на PARA тук.