Най-интересното от уебинара „Иновативна София среща иновативен Талин”

9 Октомври, 2020

В края на септември, в сътрудничество с Tallinn Enterprise Department, проведохме уебинара „Иновативна София среща иновативен Талин”.

Уебинарът беше посветен на иновационното и интелигентно развитие на София и Талин, текущите инициативи, свързани с дигитални и интелигентни градски (смарт сити) проекти в двете столици, както и допирните точки и възможностите за сътрудничество. С встъпителни думи се включи г-н Генчо Керезов, зам.-кмет “Дигитализация, иновации и икономическо развитие” на Столичната община, който приветства всички участници и гости на събитието.

След това в онлайн срещата свои проекти представиха Tallinn Enterprise Department, Ragnar Nurkse Department of Innovation and Governance към Талинския университет по технологии, центърът за смарт сити върхови постижения FINEST Twins в Талин, Института „Големи данни в полза на интелигентно общество“ (GATE) и Софийския университет “Св. Климент Охридски”, както и дирекция “Управление и анализ на трафика” на Столичната община. Модератори на уебинара бяха Ана Георгиева, експерт “Дигитализация, иновации и инвестиции” в Иновативна София, и Яаанус Мюур, проектен мениджър в Tallinn Enterprise Department.

 

Изключително интересни проекти се реализират и в двата града. 

Колегите ни от Tallinn Enterprise Department разказаха за работата на Талин в посока постигане на истинско е-общество. Сред тях са изцяло електронно опериране с административна документация, тестване на умни градски решение с 3D симулации и дигитален близнак на града, работа с географска информационна система (GIS) за вземането на информирани решения за града посредством пространствено моделиране, системи за управление на трафика в реално време посредством IoT, AI и големи данни. Знаете ли, че от 2017 г. насам Талин има установени регулации, по които пратки в града се доставят с куриери-роботи? 

Екипът на Института „Големи данни в полза на интелигентно общество“ (GATE) в София разказа за пилотния проект Цифров двойник на града на центъра за върхови постижения. Цифров двойник на града  (City Digital Twin) е голям интердисциплинарен проект, който разработва цифрова платформа-двойник с цел за проектиране, тестване, прилагане и обслужване на решения за градската среда.

От Центъра за смарт сити върхови постижения FINEST Twins в Талин разказаха за проектите си в сътрудничество с община Талин. Центърът консултира управлението на града за нови регулации, както и в сътрудничество с общината работи по пилотни проекти за съвместни иновации. За проектите си разказаха и от Талинския университет по технологии (TalTech). Университетът има кампус, в който се от 2018 г. насам има 5G мрежа, умни пешеходни пътеки, автономни автомобили, система от умни сензори (най-голямата IoT мрежа в Талин) и още много иновации, които ползват кампуса като тестова площадка за приложения и подобрения. 

От дирекция “Управление и анализ на трафика” на Столичната община представиха централизираната система за контрол на трафика в София, която управлява светофарите в града, включително и с реакция при движение на автомобили със специален режим на движение. След въвеждането на системата за контрол на трафика, времето за придвижване в града е намаляло с 30%, вредните емисии – с 25%, а консумацията на гориво – между 7-9%.

Нашият екип представи работата ни по поетапното присъединяване на районните администрации към Единния модел за е-услуги, участието в инициативата “100 интелигентни града” на Европейската комисия, работата ни с лондонската FutureGov по дизайн на е-услуги, базирани на епизоди от живота, в рамките на Инициативата за цифрови иновации на Bloomberg Philanthropies, единния информационен център Call Sofia на Столичната община, чатбота Skilly на Столичната община за съдействие към гражданите по време на социалната изолация заради COVID-19 и др.

Можете да видите видеото с презентациите на всички участници в уебинара „Иновативна София среща иновативен Талин” тук. По-долу ще намерите и самите презентации, както и контактите на всички участници. 

Благодарим на Tallinn Enterprise Department за партньорството, както и на всички презентатори и организации, които се включиха в уебинара! Вярваме, че събитието беше само първа крачка от един задълбочен диалог между Талин и София и нови допирни точки за сътрудничество ще бъдат намерени между двете столици.

Моля, не се колебайте да се свържете с екипа ни, ако имате нужда от допълнителна информация или от контакти за сътрудничество с организациите в срещата.

 

Презентациите от събитието и контактите на презентаторите можете да намерите тук:

Tallinnovation and Tallinn`s Road to Smart and Green

  • Mr. Toomas Türk, Leading Innovation Specialist, Tallinn Enterprise Department toomas.tyrk@tallinnlv.ee 
  • Mr. Jaanus Müür, Project Manager, jaanus.muur@taltech.ee 

 

Sofia: Digital. Smart. Innovative

  • Ms. Nadia Soultanova, Director “Digitalization, Innovation and Investments” at Innovative Sofia, Sofia Municipality, nadia.soultanova@innovativesofia.bg 
  • Ms. Ana Georgieva, Expert “Digitalisation, Innovation and Investments” at Innovative Sofia, Sofia Municipality, ana.georgieva@innovativesofia.bg 

 

FINEST Twins Smart City Center of Excellence And How TalTech Collaborates With Cities in Fostering Smart City Ecosystems

  • Dr. Ralf-Martin Soe, Founding Director of Smart City CoE, TalTech – Tallinn University of Technology ralf-martin.soe@taltech.ee 
  • Dr. Erkki Karo, Associate Professor at TalTech – Tallinn University of Technology erkki.karo@taltech.ee 

 

Big Data for Smart Society (GATE)

 

“AV Shuttle Use Case in Tallinn”slides and video presentation 
  • Dr. Raivo Sell, Head of Autonomous Vehicles Research Group, Senior Researcher & Program Manager of Product Development and Robotics, TalTech University, raivo.sell@taltech.ee 

 

The Traffic Management System in Sofia City

  • Eng. Dimitar Petrov, Director, Traffic Control and Analysis, Sofia Municipality, inj.d.petrov@gmail.com