Над 200 учители от 16 училища в София са част от пилотния проект „Училище в облака“ за развитие на дигиталните умения и работа в онлайн среда

10 Ноември, 2020

По инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова, Столичната община, в партньорство с Регионалното управление по образование и „Център за творческо обучение“, стартира пилотен проект – „Училище в облака“ – за развитие на дигиталните умения и работа в онлайн среда. Първият етап на инициативата ще обхване над 200 учители от 16 училища.

Информация за проекта беше представена по време на събитие, излъчено онлайн от II-ра английската езикова гимназия “Томас Джеферсън” в София по повод одобрението, което гимназията получи за Google референтно училище. Така тя стана първото в София и второто в Югоизточна Европа подобно училище. Гимназията е и част от пилотния проект „Училище в облака“ и внедрява модела “Едно към едно” за провеждане на учебния процес с устройство за всеки учител и ученик с цел цялостна дигитална трансформация на училището. 

Първа стъпка по въвеждането на модела „Едно към едно“ е организацията на обучение за учителите в училищата, включени в пилотния проект. Обучението ще покрие повишаването на дигиталната грамотност и уменията за ползване на най-съвременни технологии и приложения, добри практики по модел „Едно към едно“, методика и стратегически насоки за организацията на учебния процес, планирането, провеждането и динамиката на занятията. 

“Училище в облака“ дава заявка да направи столицата лидер в използването на дигитални технологии в образованието по примера на вече реализирани проекти в скандинавските държави, Нидерландия, Белгия, САЩ и други. Целта е проектът да се развие успешно и да бъде приложен в повече училища в София, което да бъде път към тяхната дигитална трансформация.

В събитието се включиха ръководството, преподаватели, родители и ученици от II-ра английска езикова гимназия “Томас Джеферсън”, кметът Йорданка Фандъкова, зам.-кметът по дигитализация Генчо Керезов, директорът на направление “Образование” в Google за региона Марк Санс Лопес, зам.-кметът по направление “Образование и бизнес развитие” в Община Пловдив Стефан Стоянов, д-р Ваня Кастрева, началник РУО – София-град, проф. д-р Галин Цоков от Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”, екипът на “Център за творческо обучение”, както и директори и преподаватели от училища в Кюстендил, Варна, Ахелой, Пловдив и др., които се присъединиха, за да гледат онлайн събитието на живо.

Във включването си заместник-кметът по направление “Дигитализация, иновации и икономическо развитие” на Столична община Генчо Керезов сподели: Този проект е правилна стъпка в посока дигитална трансформация на София и съм убеден, че той ще проработи по две причини. Първата е, че по този модел децата имат възможност да учат чрез правене, както и да произвеждат съдържание, създадено от тях самите, а това е най-добрият начин да усвояваш знания и умения. И втората е, че неслучайно по този начин се учи в най-добрите бизнес училища в света. Знаете, че дигиталната трансформация на София вече е в ход и много важен фактор за успех е хората да бъдат подготвени да използват дигиталните инструменти. Обучението на учителите и на младите хора в тази посока е подход, за който няма да съжаляваме и винаги ще смятаме че е бил правилен, защото тези знания и умения са трансферуеми – когато човек може да борави с дигиталните инструменти за една цел, той може да борави с тях и за друга. Виждаме и усилията на национално ниво тази програма да бъде ускорена. 

 

Пълен запис от събитието може да видите тук.