Изготвихме първа мапинг-матрица на конгресния и MICE сектор в София съвместно с Българското конгресно бюро

17 Декември, 2020

 

От своето създаване в началото на годината, екипът ни активно работи по създаването на серия от секторни матрици, посветени на различни приоритетни индустрии в София (сред които говтех, финтех и гейминг матрица). Радваме се, че имахме възможност отново да си партнираме с Българското конгресно бюро, този път в създаването на първата мапинг-матрица на конгресния и MICE сектор в София. Съдействие с подкрепа и ценна обратна връзка ни оказа и екипът на ОП „Туризъм“ на Столичната община.

Матрицата беше представена на онлайн събитие в Zoom, с участието на Ана Георгиева, експерт “Дигитализация, иновации и инвестиции” в Иновативна София, Теодора Жилкова, изпълнителен директор на Българското конгресно бюро-БКБ и Иво Маринов, директор на ОП „Туризъм” при Столичната община. В края на представянето се проведе и диалог-дискусия и Q&A сесия с участниците в уебинара относно развитието на MICE сектора в София и бъдещето разширяване и допълване на матрицата през 2021 г. Благодарим на всички участници за идеите и ценната обратна връзка, която споделиха с нас!

През последните години София започна да се превръща във все по-разпознаваема туристическа дестинация и все по-осъзнато да развива своя потенциал като бизнес и конгресна дестинация. Ключовата локация и добрата свързаност, културното и историческо наследство, растящата настанителна и събитийна база, както и развитието на разнообразни туристически услуги и събития помагат на София да се позиционира като атрактивен град както за туристи, така и за международни инвеститори.

Градът продължава активно да работи за изграждането на разпознаваем имидж и бранд на София и нейното популяризиране като модерен,иновативен европейски град, предпочитано място за туризъм, живот и бизнес. И конгресният туризъм играе важна роля в изграждането на този цялостен имидж.

Коронавирусът ни постави в ситуация, която се отрази на социално-икономическата среда по света и у нас. Туристическият сектор, включително конгресният туризъм, и свързаните с него индустрии, бяха сред най-засегнатите от пандемията през последните месеци. Но въпреки всички тези трудности, секторът и местната екосистема продължиха активно да търсят креативни решения и алтернативи. Същевременно коронавирусът допълнително насърчи иновациите и използването на все повече модерни технологии във всички индустрии, както и провеждането на събития в хибриден или изцяло онлайн формат.

Разработихме матрицата с цел да илюстрираме бързо развиващата се MICE екосистема в София, да привлечем допълнително внимание към различните участници в нея и да покажем някои от успешните й истории у нас и пред света. Догодина предстои матрицата да бъде допълнително разширена, за да включва още повече категории и представители на сектора. 

Към момента матрицата съдържа информация за над 90 от основните места за провеждане на събития; 34 подкрепящи организации, както и 67 от големите събития в града.

Тя е инструмент, който може да се използва както от бизнеса – който чрез нея да покаже екосистемата, от която е част, така и за представяне на града пред чуждестранни партньори, инвеститори и др. На световно ниво, градове и браншови асоциации също изготвят подобни матрици, за да представят своите екосистеми.

Догодина матрицата ще бъде допълнително разширена, за да включва още повече категории и представители на сектора. Благодарим на участниците в събитието за позитивната обратна връзка и за добрите идеи, които дадоха за следващата актуализация на документа. Сред тях са допълнителни секции за локациите за събития на открито, представяне на иновативните технологични решения, които събитийният сектор използва, за да пренесе дейността си онлайн и да добави стойност в дигитална среда и др.

 

Изтеглете пълния документ “Мапинг-матрица на конгресния и MICE сектор в София”

 

Гледайте видеозаписа от събитието или изтеглете презентацията от представянето.