“Дигитализацията не е панацея и първо трябва да се мине през оптимизиране на процесите” и още от дискусията “Ще даде ли Коронавирусът силен тласък към Дигитализация?” по време на Форум Реал

4 Декември, 2020

Между 3 и 5 декември 2020 г. се проведе първото издание на Форум Реал – форумът за недвижими имоти, строителство, иновации и инвестиции в сектора, организиран изцяло виртуално в партньорство със Столичната община и още над 20 институции. Събитието беше под егидата на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова и под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 

Заместник-кметът по дигитализация, иновации и икономическо развитие Генчо Керезов се включи в дискусията “Ще даде ли Коронавирусът силен тласък към Дигитализация?” по време на форума.

Заедно с Пламен Русев, основател на Webit Festival и управител на Националния регистър за ново строителство, и с модератора архитект Ангел Захариев, съосновател на архитектурното бюро “А и А Архитекти”, в разговора бяха обсъдени теми като: има ли тласък в дигитaлизaциятa нa paбoтнитe пpoцecи, губят или засилват българските фирми импулса си за дигитализация, какви са pиcĸoвeтe oт дигитaлизaциятa и как да се избегнат злoyпoтpeби.

“Дигитализацията не е панацея и няма нищо по-неподходящо от дигитализиране на несъвършени процеси. Те първо трябва да бъдат оптимизирани”, каза Генчо Керезов по време на дискусията и подчерта важността на инвестиционната рамка и предварителния анализ на очакваната полза спрямо вложените средства.

“Смятам, че обществото все повече узрява за това, че имаме нужда от правилните  решения, и за факта, че решенията, които гарантират резултат, не са задължително най-евтините. Логично и нормално е в администрацията при влагане на публични средства да се търси най-евтиното решение. И това е исторически нормален подход. Но вече стигаме до момент, в който от изключителна важност е оценката на ползите спрямо вложените средства. Едно нещо може да изглежда скъпо в момента, но ако то е добре планирано и след три години доведе до добра пазарна реализация, то е добре тези средства да бъдат вложени”. 

В разговора беше подчертана и важността да се случи промяна в потребителските нагласи, хората да са информирани и да имат доверие в сигурността на технологиите, което от своя страна ще доведе до промяна в потребителското поведение и все по-голямо разпространение на използването на дигитални услуги.

През следващия месец ще имате възможността да изгледате записите от всички панели и дискусии на сайта на Форум Реал ТУК.