България е на 3-то място сред страните с високо-средно ниво на доходи в Глобалния индекс на иновациите 2020

19 Септември, 2020

 

България се нарежда на 3-то място и над очакванията за нивото си на развитие в групата на страните с високо-средно ниво на доходите в Глобалния индекс на иновациите 2020 (GII 2020) на университета Корнел и Световната организация за интелектуална собственост (WIPO). В общото класиране страната ни се нарежда на 37-мо място сред 131 държави, които са разделени на държави с високо ниво на доходи, високо-средно ниво, ниско-средно ниво и ниско ниво на доходи. 

Китай, Малайзия и България все още са единствените икономики със средни доходи в топ 40 на GII 2020. В групата с високо-средно ниво Китай (14-та), Малайзия (с две позиции нагоре до 33-то място) и България (с три позиции нагоре до 37-мо място) са заемали челните три позиции от 2016 г. насам. С изключение на Китай, Малайзия и България остават единствените други икономики със среден доход, които са близо до топ 25 в класацията. Освен тези три икономики, има само седем други държави със среден доход в топ 50.

Глобалният индекс на иновациите 2020 включва подробна оценка на 80 различни показатели за иновационното ниво на 131 държави и икономики по света. Сред тях са политическата среда, нивото на институциите, човешкият капитал, образованието, инфраструктурата, бизнес средата, износът на технологии, износът на креативни дейности и др. Изданието за 2020 г. хвърля светлина върху състоянието на финансирането на иновациите, като изследва развитието на механизмите за финансиране на предприемачи и иноватори и предизвикателствата в областта, включително в контекста на икономическото забавяне, предизвикано от COVID-19 кризата.

Резултатите от GII 2020 показват догонването на някои икономики със среден доход на държави от групата с високи доходи по отношение на износа на иновации. Китай се представя сравнимо с държавите с високи доходи, в това число с топ 10-те икономики като Холандия, Великобритания и САЩ. Малайзия и България също са сред икономиките със средни доходи, които показват резултати, сравними с тези на държавите с високи доходи като Норвегия и Австралия.

Европа продължава да е лидер по иновативни икономики. Шестнадесет от топ 25-те водещи в иновациите държави са европейски, като седем от тях попадат директно в топ 10. Чехия се присъединява към 25-те най-добри през тази година (24-та, с две позиции нагоре). Седемнадесет европейски икономики се класират в топ 50, като седем от тях се изкачват в представянето си. Това са Италия, Португалия, България, Полша , Хърватия , Украйна и Румъния. 

Ключови заключения от GII 2020

Докладът отчита факта, че COVID-19 кризата се намеси в момент, когато иновациите процъфтяваха. През 2018 г. разходите за научноизследователска и развойна дейност са нараснали с 5,2%, т.е. значително по-бързо от растежа на брутния вътрешен продукт след финансовата криза от 2008-2009 г. Рисковият капитал и прилагането на интелектуална собственост бяха на най-високи нива.

Във фокуса на тазгодишния индекс е темата “Кой ще финансира иновациите?”. Една от констатациите на GII 2020 е, че парите за финансиране на иновативни начинания се свиват драстично. Рисковите инвестиции рязко намаляват в Северна Америка, Азия и Европа. Според доклада, въздействието на този спад на инвестициите в иновации ще бъде неравномерно, като негативните ефекти ще се почувстват по-силно при рисковите инвестиции в компании в ранен етап, от стартиращите компании с интензивна научноизследователска и развойна дейност, както и в страни, които по традиция не са “горещи точки” за рисков капитал.

Докато очакваме пълното разгръщане на въздействието на пандемията върху науката и иновациите, има и положителни признаци на засилено международно сътрудничество. 

Кризата с COVID-19 вече катализира иновациите както в нови, така и в традиционни сектори като здравеопазване, образование, туризъм и търговия на дребно.