София се класира сред „Технологични градове на бъдещето 2021“

22 Август, 2021

Списанието fDI Intelligence в партньорство с TNW (The Next Web) изготвиха тазгодишното издание на „Технологични градове на бъдещето 2021“, с цел да отбележат развитието на Европейските градове с най-обещаващи перспективи за стартъп бизнеси и инвестиции в технологии и иновации.

Проучването прегледа данни от 76 европейски града и го оцени по отношение на инвестиционните възможности, наличието на квалифицирана работна ръка и развитието на инфраструктурата. Петте водещи града в генералната класация са  Лондон, Париж, Дъблин, Берлин и Амстердам.

За рейтинга fDI оценява градовете по пет критерия:

  • Икономически потенциал;
  • Иновации и привлекателност;
  • Привличане на преки чуждестранни инвестиции;
  • Ефективност на разходите;
  • Стартъп среда.

В допълнение е създадена и шеста отделна категория „Стратегия за привличане на чуждестранни инвеститори“ и попадането в топ 20 по този критерии носи допълнителни точки към общия резултат за окончателното класиране.

Екипът на Иновативна София успешно успя да подготви кандидатурата за участие както за тазгодишното участие в проучването, така и за миналогодишното. Благодарение на тях и подкрепата от местната екосистема, през тази година град София се изкачи в класацията спрямо резултатите си от миналата година по следните категории:

#19 – Топ 25 “Технологични градове на бъдещето 2021” – крайни резултати

#5   – Топ 10 “Технологични градове на бъдещето 2021” – ефективност на разходите

#10 – Топ 10 “Технологични градове на бъдещето 2021” – извършване на преки чуждестранни инвестиции

#17 – Топ 20 “Технологични градове на бъдещето 2021” – стратегия за преки чуждестранни инвестиции

Класацията на град София от миналогодишното издание ще откриете тук.

Несъмнено участието на град София в престижното международно проучване „Технологични градове на бъдещето 2021“ е от голямо значение за имиджа на града и силната позиция на българската столица на глобалната карта. Цялостното класиране по категории и участници е достъпно тук.

Класацията се появи за първи път в списанието fDI Intelligence за Август/Септември, където са засегнати още теми по технологичното световно развитие. Дигитална версия от последния брой ще откриете тук.