София е сред финалистите на конкурса “Европейска стoлица”

15 Юли, 2021

През октомври 2020 година Столична община, заедно с още 15 общински администрации от цяла Европа, се включи в конкурса „Зелена столица на Европа 2023г.“ Експертите на Европейската комисия класираха София сред финалистите, като другите градове във финалния кръг са Талин (Естония), Краков (Полша) и Хелсингборг (Швеция).

Окончателният резултат от конкурса ще стане явен на 9ти септември във финландския град Лахти.

Всяка година група от независими експерти за градска устойчивост оценява представянето на конкуриращите се градове спрямо 12 екологични показателя и избира своите финалисти. Наградата се връчва на град с повече от 100.000 жители, който прилага успешни модели за развитието на екологичния градски живот. Градовете, които не са с такъв мащаб, могат да се съревновават за наградата „Европейско зелено листо“, с която през 2021г. град Габрово беше награден.

Европейската комисия учредява конкурса през 2008г., като има за цел да окуражи местните власти из цяла Европа да намалят негативното влияние на градската среда върху здравето на техните жители и да интегрират високо екологични стандарти в управлението си. От 2010г. насам конкурсът провежда ежегодна селекция, вследствие на която един европейски град се избира за Европейска зелена столица на годината.

Посланието на инициативата е – „Зелени градове – подходящи за живот!“, а за градовете, наградени в предходни години, може да разберете от тук.

Наградата се връчва на град, който:

  • Има постоянен и доказан опит в мерките за постигане на високо екологични стандарти;
  • Ангажиран е с текущи и амбициозни цели за по-нататъшно подобряване на околната среда и устойчиво развитие;
  • Може да действа като модел на подражание, за да вдъхновява други градове и да популяризира най-добрите практики във всички други европейски градове.

Подробна техническа оценка се извършва спрямо всеки кандидат в конкурса и е въз основа на екологични показатели, обхващащи изменението на климата, устойчивата градска мобилност, качеството на въздуха, природа и биоразнообразие, устойчиво земеползване, акустична среда, отпадъци, води, зелен растеж и екоиновации, и други.