Електронното канарче се развива на нови пазари

14 Януари, 2022

В екипа на направление „Дигитализация, иновации и икономическо развитие“ сме щастливи, когато създаваме условия за успех на партньорите ни. Стимулирането на стартъп екосистемата по Стратегията за дигитална трансформация е дълбоко заложена в процесите ни и се радваме, когато сме първи клиент на иновация, която след това става широко разпознаваема.

Споделяме част от последвалите успехи на системата за мониторинг на качеството на въздуха “Канари”, която инсталирахме пилотно в 76та ДГ – “Сърничка”. Системата е част от инициативата на Столична община – „Пясъчник за иновации“ и цели да измерва и показва качеството на въздуха.

→ Ръководството на детската градина ползва данните от “Канарчето”, за да взима информирани и интелигентни решения за състоянието на качеството на въздуха, където децата прекарват повече от времето си. Правят се моментни корекции, когато има високи нива на въглероден диоксид, като се вкарва свеж кислород. В същото време се контролират и енергийните разходи. Децата са много щастливи от птичката и се учат с нея.

→ Системата е предоставена за тест на Община Трявна, като към момента има много позитивни реакции. Започнати са преговори с общината за внедряване на системата в контролирания от тях сграден фонд за обществено обслужване.

→ След като създадохме публичност около услугата, най-големият мобилен оператор в страната прояви интерес към система “Канари” да стане част от предлаганото от тях ICT/IoT портфолио. След преговори се подписа договор за доставка на системата и първите 250 бройки вече се произвеждат.

→ Посредством телекомът се е отворила дискусия за влизането в други общини в страната, като предстои подписването на още договори.

→ След няколко запитвания предстои тест и внедряване на системата в публични и частни болнични заведения, особено покрай пандемичната обстановка от Ковид19.

Устройството има индикатори за относителната влажност на въздуха, въглеродния диоксид и за наличието на фини прахови частици. Електронното „Канарче“, което компанията „Зек Инжинеринг“ разработи, също така помага и за изграждането на навици и отношение към околната среда на децата.

Целите на направление „Дигитализация, иновации и икономическо развитие“ са винаги да създаваме условия с висока добавена стойност за развитие на средата на местно и на международно равнище.