Генчо Керезов пред Webit: Европа ще финансира проекти само срещу доказан и измерим резултат

21 Декември, 2021

Заместник-кметът по дигитализацията на София взе участие в Powers Summit – Власт, чувай!, организирана от Webit Foundation и Атлантическия клуб в България. В панела „Предприемачество“ той обсъди конкретни практики и ангажименти към предприемаческата среда в България заедно с Асен Василев – вицепремиер и министър на финансите, Даниел Лорер – министър на растежа и иновациите, Стамен Янев – изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции, Лъчезар Борисов – ПП ГЕРБ, Пламен Данаилов – ПП ИТН, Станислав Анастасов – ПП ДПС.

„Не минава месец, често и седмица, без да сме се видели с голяма част от предприемаческите и бизнес асоциации. Непрекъснато обсъждаме какво се прави и какво можем да направим в София, така че средата за предприемачите да бъде по-добра. Истината е, че огромната част от необходимите промени са в държавата и те постепенно ще се случат. Не е само въпрос на данъчни политики и фискални условия, а е до иновативни решения в регулациите.“, сподели Керезов.

На срещата в Брюксел с еврокомисар Тиери Бретон самият той посочва, че има много ресурси за градовете в Плана за възстановяване и устойчивост за трансформиране на средата и високо качество на живот, които обаче трябва да бъдат заслужени с измерими резултати. „Което означава по-добри проекти и идеи, качествено изпълнение и убедителен и измерим резултат. Това е новата парадигма на Европа – убедителен и измерим резултат“, каза зам.-кметът по дигитализацията.

Керезов допълни, че в неговото направление са започнали да прилагат термина „регулаторен опортюнизъм“ – да се помисли какви са регулациите, които ще дойдат в следващите няколко години от Европа, за да се позиционира града така, че да може да се възползва от тези регулации, а не да трябва да се наваксват. „ Ние сме първия град, който предприема разработката на таксономичен анализ, с които разглеждаме инвестиционни проекти, които да изменят облика на града, именно през призмата на ESG и градската таксономия– как ще оптимизираме екологичните фактори, социалните фактори и ще въведем по-добро управление. Вече сме в разговори с Европейската инвестиционна банка, за да ни помогнат с безвъзмездно техническа помощ да разпишем тези проекти. Вече в реално време предприемаме действия да тестваме различни технологии именно с предприемаческата екосистема – BESCO, PARA, асоциациите на бизнеса.“, допълни той.

Заместник-кметът каза, че кадрите и правилното улавяне на човешкия потенциал са особено голям приоритет за напредъка на градската среда. „Когато отиваш да работиш в един град, ти трябва да живееш добре в него. Не е въпрос само на икономически условия, а на качество на живот. Ние все повече осъзнаваме това като част от огромната мрежа на европейските градове. Затова и развитието на добрата среда е тема на основен фокус за мен – как да правим така, че средата да бъде адекватна и ползотворна за тези млади хора, които се развиват и се връщат в България.“